Index Vakbarát Hírportál

Tovább drágul az üzemanyag péntektől

2023. július 6., csütörtök 12:21

Minimális áremelkedésre lehet számítani péntektől a hazai benzinkutakon. A benzin bruttó három forinttal kerül többe, a gázolajért pedig bruttó kettő forinttal kell többet fizetni.

Péntektől minimálisan emelkednek a hazai üzemanyagárak. A benzin esetében a drágulás mértéke bruttó 3 forint, míg a gázolajért bruttó 2 forinttal kell majd többet fizetnünk a kutakon – tájékoztatott a holtankoljak.net. Így a hét második felében az alábbiak szerint alakulnak az átlagárak:

Mint arról már írtunk korábban, ősztől hatszáz forint feletti üzemanyagárral számolhatnak az autósok. A GKI Gazdaságkutató Zrt. friss előrejelzése szerint jövőre a helyzet még tovább romolhat, elérve a hatszázötven forintos átlagárat. 

A jövedékiadó-emelés

A kormány egy hete nyújtotta be az üzemanyagok jövedéki adójának növeléséről szóló tervezetét. Az Orbán-kormány a közös uniós szabályokkal érvelt, miközben a literenként 41 forintos emelés majd kétszerese annak, ami kötelező lenne. Hogy miért, arra két hete Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta:

Így is a minimumszint környékén vagyunk. Tehát a mostani emeléssel is a Brüsszel által meghatározott minimumszint környékén vagyunk.

A GKI úgy számol, hogy az üzemanyagok már idén ősszel tovább drágulhatnak, mert szerintük emelkedhet az olaj ára, és gyengülhet a forint. A GKI szerint decemberre 10 százalék alá csökkenhet az infláció Magyarországon is, de úgy vélik, hogy a jövő év első néhány hónapjában ismét 10 százalék fölé ugorhat a pénzromlás a várható üzemanyag-drágulás miatt.

Rovatok