Index Vakbarát Hírportál

Leleplezte a Pénzügyminisztérium az államháztartási számokat

2023. július 10., hétfő 14:55

A rendkívüli kiadások ellenére a kormány a tavalyi évhez képest jelentősen javítja a költségvetés egyensúlyát: a június havi hiány az elmúlt nyolc év legalacsonyabb júniusi deficitje – tájékoztatott erről a Pénzügyminisztérium.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint június végéig az államháztartás központi alrendszere 2896,0 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2908,3 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 90,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 78,1 milliárd forintos hiányt mutattak.

Júniusban (egy hónap alatt) a központi alrendszer 132,7 milliárd forint hiánnyal zárt, ami az elmúlt nyolc év legalacsonyabb június havi deficitje.

Az év első 6 hónapjában a rezsivédelmi kiadásokkal összefüggésben 969,2 milliárd forintot fordítottunk a távhőszolgáltatók és a lakossági villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás és készletezés kompenzációjára.

A tárca közleményében arra is kitért, hogy emellett a lakástámogatásokra fordított kiadások összege június végéig 330,7 milliárd forint volt, mely az előző év azonos időszakához viszonyítva 60,2 milliárd forinttal teljesült magasabban. 

Ugyancsak meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Előbbire 2998,7 milliárd forintot, míg utóbbira 1119,4 milliárd forintot fordítottak a költségvetésből június végéig.

Májusban is csúcs volt

Ahogy arról korbábban már beszámoltunk, május végéig az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2752,4 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 56,5 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 67,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

MÁJUSBAN A KÖZPONTI ALRENDSZER 53,6 MILLIÁRD FORINT HIÁNNYAL ZÁRT, AMI AZ ELMÚLT HÉT ÉV LEGALACSONYABB MÁJUS HAVI HIÁNYA.

Az év első felében, ismert folyamatok és egyszeri kiadások miatt alakult magasabban a hiány, gyorsabb volt annak felfutása. Az év első 5 hónapjában a lakástámogatásokra fordított kiadások összege 320,3 milliárd forint volt, amely az előző év azonos időszakához viszonyítva 95,7 milliárd forinttal teljesült magasabban.

Továbbá július végén az is kiderült, hogy 1728 milliárd forint, a GDP 9,8 százaléka volt a kormányzati szektor idei első negyedéves hiánya. Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 1265 milliárd forinttal, GDP-arányosan 6,8 százalékponttal romlott. Az idei év első negyedévében a kormányzati szektor bevétele 7210 milliárd, kiadása 8938 milliárd forint volt.

A TAVALYI ÉV AZONOS IDŐSZAKÁHOZ KÉPEST A BEVÉTELEK 607 MILLIÁRD FORINTTAL, 9,2 SZÁZALÉKKAL NÖVEKEDTEK.

A termelési adók 415 milliárd forinttal, 15,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, elsősorban a tavalyi év folyamán bevezetett különadóknak köszönhetően. Az áfabevétel emelkedése 129 milliárd forint, 8,8 százalék volt. 

A jövedelemadó-bevételek 169 milliárd forinttal, 16,4 százalékkal bővültek. A társadalombiztosítási hozzájárulások 186 milliárd forinttal, 11,9 százalékkal nőttek. Az egyéb bevételek 164 milliárd forinttal, 12,2 százalékkal csökkentek.

Rovatok