Index Vakbarát Hírportál

Megszűnhetnek az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázszállítások

2023. július 13., csütörtök 19:57

Kijev valószínűleg nem újítja meg azt a gáztranzit-megállapodást, amely lehetővé teszi az orosz Gazprom számára, hogy az Ukrajnán átvezető vezetékeken keresztül földgázt exportáljon az EU-ba – mondta German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter a Politicónak.

A 2019-es tranzitmegállapodás 2024 végéig szól, és lehetővé teszi a Gazprom számára, hogy évente több mint 40 millió köbméter földgázt exportáljon Ukrajnán keresztül, ami évente mintegy 7 milliárd dollár bevételt jelent az ukrán államkincstárnak.

„Úgy vélem, 2024 telére Európának egyáltalán nem lesz szüksége orosz gázra. A Kreml most az orosz gáz profitjából fedezi Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborúját és a Gazprom magánhadseregét, de a jövőben csak a jóvátételeket lenne szabad fizetniük az oroszoknak” – mondta a tárcavezető.

Hozzátette, hogy a háború miatt „a kétoldalú tárgyalások lehetetlenek”.

Az Ukrajnán átvezető szárazföldi útvonal az egyike az Oroszország és a Nyugat közötti két gázvezetéknek. Jelentősége csökkent, de még mindig a blokk gázimportjának mintegy 5 százalékát adja – írja a kiadvány.

Lehet, hogy az oroszok előbb húzzák be a kéziféket

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy cége leállítja az exportot, ha Ukrajna nem hagy fel az orosz állami vagyon lefoglalására irányuló erőfeszítéseivel. A Gazprom és az ukrán Naftogaz is vitában áll egymással.

„Ha a Naftogaz folytatja az ilyen tisztességtelen lépéseket, nem zárható ki, hogy az Orosz Föderáció szankciókat vezet be. Akkor az orosz vállalatok és a Naftogaz közötti bármilyen kapcsolat egyszerűen lehetetlen lesz” – idézte Millert a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Az orosz vezetékes gázra nem vonatkoznak a nyugati szankciók, de az Európai Bizottság tervei szerint a blokk 2027-ig megszünteti a Moszkva fosszilis energiahordozóitól való függőségét – emlékeztet a Politico.

„Európa egészét tekintve ez a helyzet elég jól kezelhető. De a vezeték végén helyezkedő országok esetében a kép egy kicsit más, itt elsősorban Ausztriára és Magyarországra gondolok. A fizikai kapacitások, a fizikai áramlások átrendeződését kellene látnunk. Ez további költségekkel járhat számukra” – vélekedett Georg Zachmann, a Bruegel gazdasági agytröszt vezető munkatársa.

A HVG megjegyezte, hogy ugyan a Testvériség déli ága valóban Magyarországig ér, ám az ezen való szállítást az oroszok még Ukrajna lerohanása előtt visszafogták jelentős mértékben. Jelen állás szerint a magyar háztartásokat tehát nem érintené, ha mindenféle kelet–nyugati irányú gázáramlás leállna a Testvériségen – jegyzi meg a lap.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is figyelemmel kíséri, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok