Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai gazdaság kitart, de Európa bajban lehet

2023. július 24., hétfő 18:41

Csökkenő ütemben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás júliusban – derült ki az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) hétfőn közzétett előzetes értékeiből. Az index Európára vonatkozóan is megjelent, nem túl rózsás képet mutatva.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI 52 pont volt júliusban.

Ezzel öthavi mélypontra esett vissza a BMI júliusban, a júniusi 53,2 pontról, miközben az elemzők ennél jobb eredményre, 52,6 pontra számítottak. 

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig a növekedését jelzi. Az Egyesült Államok esetében tehát növekedésről beszélhetünk, azonban az előzetes várakozásokhoz képest csökkenő mértékben.

Az is kiderült, hogy Európa még kevésbé szerencsés, ott ugyanis a ma megjelenő adatok szerint a BMI júliusra vonatkozó előzetes értéke nyolchavi mélypontra, 48,9 pontra  gyengült  a júniusi 49,9 pontról. Elemzők kevésbé romló mutatóra, 49,7 pontra számítottak.

Meglepetés a feldolgozóiparban

Az amerikai adatok alapján júliusban a feldolgozóipari BMI értéke 49 pontra, 3 havi csúcsra emelkedett a júniusi 46,3 pontról, a júliusi adat felülmúlta a 46,2 pontos piaci várakozásokat.

A szolgáltatóipari BMI 52,4 pontra, öthavi mélypontra esett júliusban a júniusi 54,4 pontról. A szakértők várakozásának átlagában kevésbé romló adat, 54 pont szerepelt.

A júliusi adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államok gazdasági bővülésének lendülete csökkent

– mutatta be Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdászának véleményét az MTI. Láthatjuk, hogy a növekedést továbbra is teljes mértékben a szolgáltatási ágazat vezérli, különösen a nemzetközi ügyfelek költései, hozzájárulva a feldolgozóipar gyenge kereslet miatti visszaesésének ellensúlyozásához.

Rovatok