Index Vakbarát Hírportál

Újabb termékkategóriákkal bővülhet az árfigyelő rendszer

2023. július 30., vasárnap 09:27

Rendkívül népszerű az online árfigyelő rendszer, július elsejei indulása óta már több mint 650 ezer látogató kereste fel a weboldalt. A Gazdasági Versenyhivatal elnöke közölte, a rendszer bevált, így hamarosan tovább bővíthetik és fejleszthetik azt.

Július elsejei indulása óta több mint 650 ezer látogató kereste fel az online árfigyelő weboldalát – írta meg az MTI a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének szavait.

Rigó Csaba Balázs elmondta, a rendszer első napja „nagyon kecsegtető” volt, hiszen több mint 230 ezren kattintottak az oldalra, és az érdeklődés később sem csökkent. Az indulás óta eltelt időszakban a látogatók 48 millió alkalommal töltöttek le adatokat, és 264 ezer kulcsszavas keresést indítottak a portálon.

Emlékeztetett, a rendszerben lévő 62 alapvető élelmiszer darab- és egységárait naponta küldi az adatküldésre kötelezett hat kereskedelmi lánc mintegy 1200 boltja, a felület segítségével a vásárlók eldönthetik, hogy melyik a számukra legkedvezőbb árban lévő, ugyanolyan minőségű termék, és ezt melyik boltban vásárolják meg. Az árfigyelő rendszer itt érhető el.

Egy jó értelemben vett „öldöklő” napi árversenyt indított a kereskedők között az árfigyelő rendszer, amelynek bevezetése óta két százalékponttal csökkent az élelmiszer-infláció a Gazdaságfejlesztési Minisztérium számításai szerint

– hangsúlyozta Rigó Csaba Balázs.

A GVH elnöke arra is kitért, hogy januártól kétszámjegyű az a forgalom- és keresletcsökkenés, amelyet az infláció miatt szenved el a kiskereskedelem, ezért az ágazat érdeke is az, hogy az ingyenes online árfigyelővel lejjebb szorítsák az élelmiszerárakat, és mérsékeljék a pénzromlás mértékét.

A szakember rámutatott, az ugyan nem realitás, hogy visszatérjenek például a 2021. októberi fogyasztói árak, de az élelmiszerárak kisebb csökkentésével és az év végére várt egy számjegyű inflációval helyreállhat a reálbér-növekedés és vélhetően a kereslet is.

Bővülhet a rendszer

Műsorvezetői kérdésre Rigó Csaba Balázs azt mondta, 

van értelme a rendszer fejlesztésének és bővítésének, az árversenyt látva érdemes elgondolkodni azon, mely termékkategóriákat lehetne a figyelt termékkörbe bevenni, ilyenek lehetnek például a háztartási cikkek.

Újabb kereskedelmi egységek csatlakozásával még nagyobb árverseny várható, és nagyobb látogatottság lesz elérhető – tette hozzá.

A versenyhivatal elnöke hangsúlyozta, a hat kereskedelmi lánc versenye befolyásolja a rendszert, ez pedig közvetve az árak csökkenésére és az inflációra is kedvező hatással van.

„Ez az árverseny a fogyasztóknak biztosan jó, a GVH-nak pedig az a szerepe, hogy a jogszabály által biztosított eszközeivel és egyéb, önként vállalt feladataival a versenyt szorgalmazza és pártolja” – mondta az elnök.

A SZÉP-kártyás változások is befolyásolhatják az inflációt

Azzal kapcsolatban, hogy augusztustól hidegélelmiszer vásárlására is felhasználható a SZÉP-kártya, Rigó Csaba Balázs úgy vélekedett, ez az intézkedés további lendületet adhat az infláció letöréséhez.

„Ezt már várták a magyar emberek, hiszen erre korábban, a koronavírus-járvány alatt és az Erzsébet-utalványok esetében is volt példa” – fejtette ki, hozzátéve, az intézkedés segíthet a kereslet visszaállításában, ugyanakkor a munkaadóknak is nagyon kedvező, hiszen kedvezőbb járulékfizetési feltételekkel segíthetik dolgozóikat.

Rovatok