Index Vakbarát Hírportál

Népegészségügyi eljárás indult az iváncsai akkugyárban történt baleset miatt

2023. augusztus 3., csütörtök 10:30

A népegészségügyi hatóság hivatalból eljárást indított a miatt a veszélyes anyagokkal történt baleset miatt, amely az iváncsai akkumulátorgyárban történt – derült ki egy országgyűlési irományból.

Az iváncsai gyárban május végén történt egy baleset, amelynek következtében tíz-tizenkét munkavállaló lett rosszul. Mint kiderült, rákkeltő anyagokkal dolgozhattak, és a történtek miatt utóbb több százan vonultak az utcára, valamint a rendőrség is nyomozást indított.

Nemrég Tóth Bertalan MSZP-s országgyűlési képviselő kérdésére Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár adott választ az Országgyűlésben arra a kérdésre, hogy hol tart a nyomozás. 

Beszámolt arról, hogy a telephelyen hatósági ellenőrzéseket végeztek, és a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya megállapította, hogy a gyár üzemeltetője elmulasztotta bejelenteni azt, hogy veszélyes anyaggal/keverékkel dolgoznak a létesítményben.

A kémiai biztonsági hiányosságok miatt a népegészségügyi osztály a hivatalból eljárást indított.

Ugyanebben az ügyben a helyi építésügyi hatóság arra a következtetésre jutott, hogy az építkezés szempontjából minden rendben volt, a gyár rendelkezett a szükséges engedélyekkel, nem állapítottak meg szabálytalanságot, és ezért nem indítottak eljárást.

A válaszból az is kiderült, hogy a megmérgezett dolgozókat tanúként már kihallgatták, valamint adatkéréssel fordultak a gyár üzemeltetője, az SK On Hungary Kft. felé „további munkavédelmi, veszélyesanyag-kezelési dokumentációk, munkaköri leírások, belső szabályzók által lefektetett protokollok beszerzése céljából”. Azt, hogy a történtek miatt kiknek lehet személyi felelősségük, a nyomozó hatóság később állapíthatja meg, egyelőre nincs gyanúsítottja az ügynek.

A belügyminisztérium mellett Tóth Bertalannak Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára is válaszolt azzal kapcsolatban, hogy a munkavédelmi hatóság mire jutott az ügyben. Közölte, hogy a hatóság rendszeresen ellenőrizte az iváncsai telephelyet, és a történtek után eljárást indított, amely jelenleg is folyamatban van, továbbá a szabálytalanság megszüntetéséig felfüggesztették a munkavégzést a helyszínen.

Rovatok