Index Vakbarát Hírportál

Megbírságolta a kormányhivatal az iváncsai akkugyárat a rákkeltő vegyi anyagok miatt

2023. augusztus 4., péntek 18:33

Munkavédelmi és kémiai biztonsági jogsértések miatt összesen közel 14 millió forint bírságot szabott ki a Fejér Vármegyei Kormányhivatal egy iváncsai üzemre. A kormányhivatal az ott dolgozók és a környéken élők védelme érdekében a jövőben is rendszeres ellenőrzéseket tart a telephelyen – derült ki a kormányhivatal közleményéből.

Mint fogalmaztak, több hatóság összehangolt ellenőrzést tartott egy iváncsai vállalat telephelyén az ott tárolt toxikus és rákkeltő tulajdonságú veszélyes vegyi anyag által okozott, 14 főt érintő rosszullétek kivizsgálása ügyében június elején. Az ellenőrzés nyomán Fejér Vármegyei Kormányhivatal munkavédelmi és kémiai biztonsági eljárást is indított vállalkozással szemben.

A Fejér Vármegyei Kormányhivatal az ellenőrzés során megállapította, hogy a helyszínen veszélyes anyagokat, illetve keverékeket tároltak, de ezek előzetes bejelentését a vállalat elmulasztotta, sőt a hatóság a dokumentációban is hiányosságokat tapasztalt.

A MEGÁLLAPÍTOTT MULASZTÁSOK MIATT A KORMÁNYHIVATAL A VÁLLALATRA 10 MILLIÓ FORINT KÉMIAI BIZTONSÁGI BÍRSÁGOT SZABOTT KI,

valamint kötelezte hiányzó dokumentáció pótlására, aminek a cég részben már eleget is tett.

A munkavédelmi eljárás során a kormányhivatal megállapította, hogy a vállalat ugyancsak elmulasztotta a rákkeltő anyaggal történő munkavégzés előzetes bejelentését a munkavédelmi hatóságnak, továbbá az érintett munkaterület bejáratánál nem helyezték ki a veszélyre utaló biztonsági jelzéseket, és a belépést nem korlátozták.

Mindezen túl az a rákkeltő anyaggal érintkező személyek részére az előírás szerinti öltöző-, mosdó- és zuhanyzóhelyiség sem volt biztosítva, és dokumentációs hiányosságokat is megállapított a hatóság. A munkavédelmi jogszabályok megsértése miatt további, 3,78 millió forint munkavédelmi bírság kiszabása mellett ugyancsak a hiányosságok megszüntetésére kötelezte a kormányhivatal a vállalatot.

Baleset kellett az ellenőrzéshez

Az iváncsai gyárban május végén történt egy baleset, amelynek következtében tíz-tizenkét munkavállaló lett rosszul. Mint kiderült, rákkeltő anyagokkal dolgozhattak, és a történtek miatt utóbb több százan vonultak az utcára, valamint a rendőrség is nyomozást indított.

Az iváncsai akkugyár nemcsak a munkások, de a helyiek életét is felbolygatta, helyszíni riportunkat ide kattintva tudja elolvasni.

A népegészségügyi hatóság hivatalból eljárást indított a miatt a veszélyes anyagokkal történt baleset miatt, amely az iváncsai akkumulátorgyárban történt, de ez csupán egy parlamenti irományból derült ki. 

Rovatok