Index Vakbarát Hírportál

Olyan hírek érkeztek Magyarországról, amelyekre a forint is meglódult

2023. augusztus 8., kedd 13:07

A múlt héten még 394 felett is járt a forint az euróval szemben, mostanra viszont a 390-es szinttől is eltávolodott, délben már 388 forintnál is kevesebbet ért egy euró. Ebben nagy segítségére volt a magyar devizának a kedd reggel érkező kedvező külkereskedelmi és inflációs adat – jelezte az Indexnek Regős Gábor. A Makronóm Intézet vezető elemzője azt is elárulta, hogy a közeljövőben milyen eséllyel kerülhet 400 forint fölé az euró.

Kedd reggel gyengüléssel kezdte a napot a magyar deviza, hét órakor 388,58 forinton jegyezték az eurót a hétfő esti 388,25 után. 8 óra 30 perckor azonban napvilágot láttak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss inflációs és külkereskedelmi adatai, ami után érezhető erősödésbe kezdett a magyar fizetőeszköz. 12 óra 30 perckor 387,33 forintot ért egy euró. 

„A fontosabb, inflációs adat megfelelt az elemzői várakozásoknak: folytatódott a dezinfláció, és havi alapon is alig nőttek az árak” – világított rá az Indexnek Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője. A szakértő kifejtette, hogy ez kettős hatást vált ki a magyar devizára:

A MAI FORINTERŐSÖDÉS AZONBAN TALÁN ENNÉL NAGYOBB MÉRTÉKBEN KÖSZÖNHETŐ A KÜLKERESKEDELMI ADATNAK – PEDIG VÉLHETŐEN EZT ÖVEZI KISEBB FIGYELEM

– világított rá Regős Gábor. Ismertette, hogy az egyenleg 1,5 milliárd euró többletet mutatott, amelyre az idősor 2008-as indulása óta nem volt példa – de vélhetően korábban sem. Ez a folyó fizetési mérleg egyenlegének javításán keresztül erősíti a forint árfolyamát. Erre az elmúlt hetek árfolyamváltozásai nyomán szükség is van.

Újra eljöhet a 400-as euró

Kérdésünkre, hogy a következő hetekben, hónapokban 400 fölé gyengülhet a forint az euróval szemben, a szakértő azt válaszolta, hogy esély van rá, hiszen a forint bármilyen irányba jelentős mozgásokat tud produkálni, de azt gondolja, hogy nem szabad eljutnunk idáig, ezt a monetáris politikának az inflációs célhoz való közelítés érdekében meg kell akadályoznia.

Jegybanki beavatkozás nélkül olyan 25 százalék esélyt adnék a 400-as szint elérésére

– jelezte lapunknak Regős Gábor, megjegyezve, hogy a forint árfolyama nagyon erősen hat az inflációra, márpedig a magas áremelkedési ütem az, ami a mostani fogyasztási sokkot előidézte. Az elmúlt hetek gyengülését most inkább erősödésnek kellene követnie a közgazdász szerint, azonban kérdés, hogy sikerül-e visszajutni a 370-es árfolyamig.

Milyen események mozgathatják a forintot?

A különböző piaci hangulatingadozások mellett a héten az amerikai inflációs adatot emelte ki az elemző. Júniusban az infláció 3,0 százalék volt az előző havi 4,0 százalék után, míg havi alapon 0,2 százalékkal nőttek az árak. A várakozások most 3,3 százalékos inflációt jeleznek előre éves és 0,2 százalékost havi alapon.

Ez azt is jelenti, hogy az Egyesült Államokban a Fednek egyre kevésbé kell szigorú politikát folytatnia

– világított rá Regős Gábor, azonban megjegyezte, hogy egy ennél nagyobb infláció azt eredményezné, hogy a Fed mégis a vártnál szigorúbb politikát folytathat, és tovább emelheti a kamatokat szeptemberben, amitől a dollár erősödne az euróval szemben, ez pedig a forint gyengülését váltaná ki az euróval és a dollárral szemben is.

(Borítókép: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok