Index Vakbarát Hírportál

Már csak hetek kérdése és megtudjuk, hány forint a legolcsóbb bevásárlólista

2023. augusztus 8., kedd 15:31

Az árfigyelőt folyamatosan fejlesztik, a következő hetekben várható több olyan fejlesztés élesítése, ami még hatékonyabbá teheti a működését – árulta el Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke. A versenyhivatal részletesen bemutatta, hogy milyen fegyverrel lőnek majd az inflációra, és ezt hogyan használhatják ki a boltokban vásárlók.

Kedden érkeztek a KSH inflációs adatai, amelyből kiderült, a júliusi inflációs adat még mindig magas, de már nagy előrelépés a januári 25,7 százalékos csúcs és az előző havi 20,1 százalékos értékről. Kedvező fejlemény, hogy a kiemelkedően magas élelmiszer-infláció, amely a júniusban mért 29,3 százalékról júliusban 23,1 százalékra mérséklődött. 

A több mint 6 százalékpontos csökkenéshez a kormányzati intézkedések mellett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett online árfigyelő rendszer is hozzájárult – közölte a GVH kedden az MTI-vel.

Az árfigyelőt kifejlesztő munkacsoport folyamatosan dolgozik a rendszer továbbfejlesztésén. A következő hetekben várható több olyan fejlesztés élesítése, amelyek még hatékonyabbá tehetik a működését:

Rigó Csaba Balázs elmondta: a fogyasztói visszajelzések alapján kiderült, hogy szükség lenne még egyéb termékkörök, higiéniai, háztartási eszközök szerepeltetésére. A termékkörök bővítése során egy kifejezetten családokat, kisgyermekes családokat segítő termékkör meghatározása célként fogalmazódott meg – tette hozzá.

Tetőfokára hágott az árverseny

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a közlemény szerint az M1 hírcsatorna kedd reggeli műsorában rámutatott: „az árfigyelő öldöklő napi árversenyt generálva a kiskereskedelmi szektorból tolja lefelé az árakat."

A GVH szerint az online árfigyelő rendszer nemcsak hatékony versenyélénkítő, hanem népszerű is.

A július elsejei indulás óta az egyedi látogatók száma hétfőn átlépte az 1 milliót, a látogatók átlagosan 3 perc 40 másodpercet töltenek el az oldalon, amely egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a fogyasztók használják a rendszert – ismertette a versenyhivatal.

A Pulzus Kutató múlt pénteken publikált felmérése szerint alig egy hónap alatt több mint 6 millióan értesülhettek a www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető árfigyelőről, és a felmérésben megkérdezett 18 évnél idősebb válaszadók 15 százaléka használja a rendszert.

(Borítókép: Németh Kata / Index)

    

Rovatok