Index Vakbarát Hírportál

Bajban a pálinka, a drágulás sem kizárt

2023. augusztus 8., kedd 18:31

Az idei nyár sem kedvez a magyar pálinkának, ezúttal a csapadékos időjárás hozhatja nehéz helyzetbe a pálinkafőzdéket. A kedvezőtlen folyamat dráguláshoz vezethet.

Szász István, a Komlóstetői Pálinkafőzde tulajdonosa a boon.hu érdeklődésére elmondta, a baracktermés „gyatra” volt. A meggyről és a cseresznyéről is azt tudta mondani, hogy kevesebb, mint tavaly.

Tavaly nagy szárazság volt, idén pedig a sok csapadék miatt lefagyott a virág. Az extrém időjárás okoz gondot. A körtére és az almára kevesebb volt a panasz, a szilváról még nem tudok nyilatkozni, az később lesz aktuális

– tette hozzá a cégvezető.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács friss összefoglalója szerint a közepesnél gyengébb, 40-50 ezer tonnás szilvatermés várható idén Magyarországon.

„Kevesebb a gyümölcs, arra tudok tippelni, hogy idén eső alatt-után szedték, ez lehet az oka. Alacsonyabb a szárazanyag-tartalmuk. A barack kevés volt, a meggy több, de a tavalyihoz képest nem hozzák a klasszikus aromavilágot sem. A régi fajtákból jobb a termés, az újakból kevésbé” – jegyezte meg Katona Zoltán főzőmester.

Benne van a pakliban az áremelkedés

A Pest és a Bács-Kiskun vármegyei termesztőkörzetekben többnyire gyenge termés ígérkezik, a közepesnél jobb csupán az északkeleti térségben várható – tájékoztatott honlapján a FruitVeB. A termés a jó években akár 80 ezer tonna is lehet, 2020-ban viszont alig 25 ezer tonna jött össze.

A szilva főszezonja augusztusban kezdődik, a termelői árak eddig a tavalyi szinten vagy kicsivel magasabban alakultak – teszi hozzá a boon.hu cikke.

Rovatok