Index Vakbarát Hírportál

A GVH elnöke szerint az árfigyelő rendszer Orbán Viktorékat igazolja

2023. augusztus 10., csütörtök 17:25

Magyarország Kormányának hivatalos Facebook-oldalán jelent meg egy videó, amelyben Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke osztotta meg tapasztalataikat a multik árképzéséről, illetve arról, augusztustól hogyan változtak az árak.

Mint azt a videóban elmondta, a szakemberek 2022 vége óta beszélnek profit hajtotta inflációról. Ezért a gazdasági versenyhivatal a dolgok mélyére ásott és megnézték, létezhet-e ilyen Magyarországon.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy az indokolható költségeken felül volt-e túlzó árazás, vagy volt-e olyan árazás, amit nem lehet megmagyarázni. Mi azt láttuk néhány olyan termék átlagárának vizsgálatakor, ilyen volt a 20 százalékos tejföl, a trappista sajt, a fagyasztott borsó vagy a morzsolt csemegekukorica, hogy 2021-ről 2022-re indokolatlanul megnőtt a nyereségtartalma a bruttó árréseknek

– világított rá a GVH elnöke. Mint arra kitért, ezt természetesen felfelé hajtotta a fogyasztói árakat, ezért a magyar emberek többet fizettek.

Hogyan változtak az árak augusztus után?

Lentner Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közgazdász professzora az Index megkeresésére korábban azt jósolta, hogy augusztus elseje után is csökkennek majd az árak. Úgy vélte, hogy az árstopok elengedése és a helyébe lépő akciózás, illetve az árfigyelő rendszer hatékony alkalmazása az inflációt nem növeli, hanem csökkenti.

Rigó Csaba Balázs elmondása szerint az árak csökkentését többféle módszerrel is el lehet mérni, leginkább a versennyel. „A Gazdasági Versenyhivatal abban érdekelt, hogy a kormányzati intézkedések mellett elősegítse az árak csökkenését” – tette hozzá.

Az árfigyelő rendszerben nagyon jól figyelemmel követhető a kormányzati intézkedések hatása. Én ma hajnalban megnéztem a hatósági áras termékek árait, külön kigyűjtöttem, és lényegében a cukor kivételével valamennyi termék ára jelentősen csökkent, még a 2021. október 15-i árhoz képest is

– jelentette ki Rigó Csaba Balázs. 

Meglátása szerint az árfigyelő rendszer ellenőrzésre is jó, hozzátéve, hogy tapasztalatai szerint szeretik a magyar emberek, emellett pedig árlejtésre, napi árversenyre készteti a multikat. 

Rovatok