Index Vakbarát Hírportál

Legyőztük a németeket, egy hónap alatt ötezer magyar vállalt munkát Ausztriában

2023. augusztus 14., hétfő 13:03

Rekordszámban vállalnak munkát Ausztriában a magyarok. Az osztrák társadalombiztosító legfrissebb adatai szerint egyetlen hónap alatt 5 ezer fővel emelkedett a számuk. Jelenleg az országban dolgozó legtöbb külföldi magyar, akik két-háromszoros fizetésért hagyják el Magyarországot.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, már 2022-ben történelmi csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Ez a tendencia az idei évben sem változott.

Az osztrák társadalombiztosító legfrissebb statisztikájából kiderült, hogy egyetlen hónap alatt 5 ezerrel, majdnem 125 ezerre nőtt az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Ez azt jelenti, hogy 

már nem német állampolgár, hanem magyar a legtöbb külföldi munkavállaló az országban.

A legtöbben a bérkülönbségek miatt hagyják el Magyarországot – közölte az RTL Híradó.

A műsorban a 27 éves Kanyó András elmondta, hogy jelenleg egy gyárban dolgozik, ahol két-háromszoros fizetéssel kap többet, mint otthon. Úgy véli, könnyebben elérheti a céljait, ha Ausztriában dolgozik.

A juttatási csomag is rendkívül vonzó

Dudás Bálint szombathelyi lakos a két ország között ingázik minden hétköznap. Mint mondta, másfél éve dolgozik az osztrák posta alkalmazottjaként. Bálint véleménye szerint az emberek főleg az anyagiak miatt döntenek úgy, hogy Ausztriában próbálnak szerencsét. 

A külföldi munkák juttatási csomagjában jellemzően a lakhatás, az étkezés támogatása is benne van – számolt be az RTL Híradónak Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője.

A szakember szerint a következő hónapokban is rekordon maradhat az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Az osztrák átlagbér több mint két és félszer több, mint a magyar.

Rovatok