Index Vakbarát Hírportál

Volt ukrajnai magyar nagykövet: A háború végével rendeződhetnek a magyar–ukrán kapcsolatok

2023. szeptember 2., szombat 10:29

Bár az elnöki szintű találkozó összejött Magyarország és Ukrajna között, a két ország külügyminiszteri találkozójának megvalósulására kicsi az esély. Az ukrán külügyér ugyanis nem volt hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni Szijjártó Péterrel, aki ismét arról beszélt, addig nem hajlandó megvitatni az Ukrajnának szánt uniós támogatás ügyét, amíg Kijev nem rendezi a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetét.

Bár a Novák Katalin magyar köztársasági elnök, illetve Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyalóasztalhoz ült, a két ország viszonya azonban továbbra is feszült.

Magyarország ugyanis addig vétózza az Ukrajnának szánt uniós pénzügyi segélycsomagot, amíg Kijev nem tesz érdemi lépéseket a kárpátaljai magyar kisebbség elnyomásának, kirekesztésének kapcsán.

Támogatás kontra elvett kisebbségi jogok

Bár az elnöki szintű találkozó létrejött, a külügyminiszteri szintű magyar–ukrán találkozóra kis esély mutatkozik. A nem felhőtlen viszony újabb lenyomata, hogy

az ukrán külügyér nem volt hajlandó találkozni magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozóján.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön úgy fogalmazott:

Magyarország addig még csak megvitatni sem hajlandó az ukrajnai fegyverszállítások további európai uniós finanszírozásának ügyét, amíg Kijev nem távolítja el az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról, és nem adja vissza a kárpátaljai közösség elvett jogait.

Érzékeltetve a kárpátaljai magyarság elnyomását, hozzátette: „szeptember 1-től gyakorlatilag elkezdődött mintegy 15 ezer diák »elukránosítása«, miközben Magyarországon több mint ötezer ukrán menekült gyermek folytathatja a tanulmányait”.

Váltogatott gesztusok

A magyar fél minden esetben jóindulattal viseltetett, ám az ukrán fél ezt kizárólag akkor viszonozta, ha Magyarország drasztikusan lépett fel – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában pénteken Íjgyártó István volt ukrajnai magyar nagykövet.

A Külügyi Intézet főtanácsadója és vezető kutatója példaként említette, hogy amikor a magyar kormány felháborodásának adott hangot a magyar kisebbséget rendkívül negatívan érintő, 2017-ben elfogadott ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban, Kijev „addig a füle botját sem mozdította, amíg a magyar fél bejelentette, hogy a megakadályozza a NATO miniszteri szintű bizottsági üléseit”.

Íjgyártó István rámutatott: ukrán ígéretekkel azóta is tele a padlás – ahogy Novák Katalin és Volodimir Zelenszkij találkozóján is született néhány –, de „kevés konkrétumot látunk”.

Azzal kapcsolatban, hogy az ukrán külügyminiszter nem akart találkozni Szijjártó Péterrel, a kutató úgy fogalmazott: Kijev váltogatja a Magyarország irányába tett pozitív és negatív gesztusokat, utóbbiak azonban többségben vannak.

Íjgyártó István úgy látja: az ukrán fél diplomáciai hozzáállását nagyban befolyásolja, hogy az Kijev háborúban áll, ezért „az ország egységének fenntartása érdekében olykor karcos kijelentéseket tesznek”, ám a háború végével rendeződhetnek a magyar–ukrán kapcsolatok.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szombati élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok