Index Vakbarát Hírportál

A nap mellett az erotika is fűtötte a strandokat a nyáron

2023. szeptember 2., szombat 16:30

A karácsonyi után a nyári időszakban fogynak a leginkább a könyvek. A magyarok a strandra is előszeretettel visznek könyvet, ám főként a könnyed műfaj olvasmányaiból mazsoláznak.

A karácsonyi időszak után a nyári hónapok hajtják a legtöbb forgalmat a könyvpiac számára – mutattak rá a napi.hu-nak nyilatkozó piaci szereplők.

„Forgalom szempontjából a karácsonyi szezon után szinte bérelt helye van a második helyen a nyári időszaknak” – nyilatkozta Gönczi Péter, az Álomgyár kiadóvezetője. A vállalat tapasztalatai szerint az eladások nagyjából június közepétől augusztusig pörögnek a szokásosnál jobban, az éves értékesítéseik mintegy harmada köthető a nyári három hónaphoz.

Éppen ezért tudatosan piacépítéssel készülnek erre az időszakra. „Rengeteg új kiadással készülünk, volt olyan nap is a nyári időszak elején, amikor öt új könyvet jelentettünk meg egyetlen nap alatt” – mondta.

Más tapasztalatokról számolt be a Libri-Bookline cégcsoport PR-koordinátora. „Az elmúlt években a nyári forgalom az éves bevételek körülbelül ötödét adta, ebben a koronavírus-járvány, illetve az infláció sem hozott jelentős változást” – árnyalta a képet Bitsey Attila.

Könnyebb olvasmányok kerülnek elő a vízparton

Abban azonban egyetértettek, hogy strandon általában a könnyedebb írásokat részesítik előnyben az emberek.

„Általános trend, hogy a nyári hónapokban kisebb átrendeződés tapasztalható a legkeresettebb témák, műfajok esetében. Az olvasók a pihenéssel töltött napokra szívesen választanak maguknak szórakoztató irodalmat, tehát romantikus történeteket vagy krimit” – fogalmazott a Libri-Bookline szakértője.

Az Álomgyár tulajdonosa elmondta, olvasókörük nagy részét a 25–45 éves nők alkotják, ami annak tudható be, hogy kínálatuk sok romantikus, romantikus-erotikus könyvet tartalmaz. „Azt tapasztaljuk, hogy nyaralás előtt rendszerint bevásárolnak ilyen könyvekből. A pihenés idejére a többségnek valószínűleg alkalmasabbak az ilyen műfajú könyveink, mint a mélylélektani regények. A gyereknyüzsgésben a könnyedebb irodalmat könnyebb többször is megszakítani, nem okoz gondot, hogy újra és újra bele kell mélyedni egy komolyabb történetbe” – mondta Gönczi Péter.

Rovatok