Index Vakbarát Hírportál

Meglepő helyről érkezhet a segítség az iskolakezdés terheire

2023. szeptember 5., kedd 05:43

Még ma is jelentős érdeklődésre tart számot a jövedelemigazolás nélküli zálogkölcsön, amelynek a népszerűsége a gyorsaság mellett abban is rejlik, hogy nem szükséges megjelölni a hitel célját. A nyár végi, ősz eleji időszakban megfigyelhető, hogy a tanévkezdéssel együtt járó költekezés felhajtóereje a terméknek.

Nem csak az általános és középiskolás diákok útnak indítása kerül sokba – egyes becslések szerint akár 50-100 ezer forint is lehet az iskolakezdésük költsége –, hanem az egyetemisták albérletének kifizetése is nehéz helyzetbe hozza a háztartásokat.

A magyar családok kétharmadának nincs érdemi megtakarítása, a magas infláció pedig a még félretett tartalékokat is megtépázta, emiatt a szeptemberi tanévkezdéskor sokan hitelfelvételre szorulnak.

A BÁV és jogelődjei mintegy 250 éve kínálják a zálogkölcsönt, mint etikus pénzügyi megoldást. Az idén is több ezren fordulnak szeptemberben hozzánk, amely elsősorban annak tudható be, hogy a zálogkölcsön minden értéktárggyal rendelkező ember számára a mai napig gyors készpénzes segítséget jelent

– mondta Dilkné Mórocz Zsuzsanna, a BÁV Zálog szakértője.

Kiváltó ok a fűtési szezon közeledte is

Hozzátette: a BÁV országosan csaknem 80 fiókban kínál zálogkölcsönt, amelynek népszerűsége a gyorsaság mellett abban is rejlik, hogy nem szükséges megjelölni a hitel célját.

A tapasztalataik szerint az őszi időszakra

A pénzügyi termék igénybevételének az lehet főként ma is a mozgatórugója, hogy lényegében bárki könnyen és gyorsan hozzájuthat az átmeneti időszak áthidalásához szükséges készpénzhez, amelynek felvételéhez nem kell munkáltatói igazolás, ingatlanfedezet vagy meglévő folyószámla. Mindezt ugyanis a zálogba adott értéktárgy helyettesíti, ami lehet arany ékszer, egyéb aranytárgy, de akár festmény, műtárgy, nagy értékű óra is.

Nem vész el azonnal a zálogtárgy

Sokakban él a tévhit, hogy ha a futamidő végéig nem sikerül visszaváltani a zálogtárgyat, az elvész, ez azonban nincs így:

a BÁV a lejáratot követő hónap végéig türelmi időszakot biztosít, amely alatt, ha szükséges, a futamidő meghosszabbítását kérhetik az érintettek.

Rovatok