Index Vakbarát Hírportál

Szép kilátások előtt áll a magyar turizmus, de van még mit behozni

2023. szeptember 5., kedd 07:01

Fellendült a turisztikai forgalom Magyarországon júliusban a külföldi vendégéjszakáknak köszönhetően – mondta el a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás nemrég egy rádióműsorban.

Flesch Tamás beszámolója szerint az idei kevésbé erős első fél év után sokkal jobban festenek a hazai szálláshelyek foglalásai – még ha a tavalyi év eredményeit nem is sikerült egyelőre elérni. Mint az InfoRádióban kifejtette, körülbelül 15 százalékos az elmaradás jelenleg a 2022-es évhez képest.

Összességében pozitív lesz a nyári mérlegünk

– összegzett a szakmai szervezet vezetője.

„Abban a pillanatban, ahogy jó idő lett, nagyon megélénkült a foglalási kedv, ezért jó idő esetén még elég erős lehet az őszi szezon. Összességében pedig a külföldi vendégéjszakák erősödésének a tendenciájával és a belföldi vendégéjszakák csökkenésével együtt is várhatóan pozitív lesz majd a teljes év” – mondta el Flesch Tamás.

Így utaztunk idén

Míg a belföldi vendégéjszakák száma 8,4 százalékkal csökkent, a külföldieké 13 százalékkal emelkedett idén. A belföldi foglalások csökkenésének Flesch Tamás szerint két oka van. Az egyik az infláció, ami miatt sokan nem engedhették meg maguknak a nyaralást.

A másik, hogy 2019 óta az idei volt az első olyan év, mikor korlátozások nélkül lehetett utazni a világban; azaz aki arra várt és gyűjtött, hogy külföldre utazzon, az így is tett.

Emellett a belföldön utazó emberek leginkább csak két-három napos foglalásokat tettek, vagyis leginkább csak rövid időre (hétvégékre, hosszú hétvégékre) utaztak el – tette hozzá az InfoRádióban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Ahogy az Indexen megírtuk, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint júliusban a turisztikai szálláshelyeken 2,2 millió vendég 6,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 4,3 százalékkal magasabb, a vendégéjszakáké 1 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,4 százalékkal csökkent, a külföldi vendégéjszakáké 13 százalékkal emelkedett. Január és július között a belföldi vendégek 8,1 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában.

Rovatok