Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan kiderül, mi lesz a Booking.com körüli botrány vége

2023. szeptember 6., szerda 16:54

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleménye szerint hamarosan kiderülhet, hogy sérült-e a szabad verseny a Booking.com szerződésteljesítési gyakorlata miatt.

Még mindig tart az adatgyűjtés a booking.com budapesti irodájában, és hamarosan kiderülhet, hogy a holland szállásközvetítő cég szerződési és szerződésteljesítési gyakorlata miatt sérült-e a szabad verseny az onlineszálláshely-foglalási piacon – közölte az MTI kérdésére szerdán a GVH.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) munkatársai rajtaütésszerű helyszíni vizsgálatot tartottak szerdán  a Booking.com magyarországi központjában az online szállásfoglalás piacán tapasztalt anomáliák ügyében – tudta meg korábban az Index.

Értesüléseinkkel a hatósághoz fordultunk, amely megerősítette azokat.

A gyorsított ágazati vizsgálatok során a GVH a versenytörvény felhatalmazása alapján – bírói engedéllyel – helyszíni kutatást (rajtaütést) is tarthat. Ez a hatékony és gyors beavatkozást lehetővé tevő eszköz azt támogatja, hogy a GVH a piaci zavarok feltárásához és kezeléséhez szükséges információkat összegyűjtse

– közölték lapunk érdeklődésére a GVH-nál.

A versenyhivatal augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A GVH-hoz érkező piaci információk alapján számos belföldi szállásadó üzletmenetében jelentős fennakadást okoztak a Booking.com szerződéses feltételei és üzleti gyakorlata, több tucat panasz számolt be arról az elmúlt hetekben, hogy nem kapták meg a nekik járó szállásdíjat.

A hivatal a versenytörvény felhatalmazása alapján, bírói engedéllyel kezdte meg a helyszíni kutatást, hogy gyorsan és hatékonyan összegyűjthesse a piaci zavarok feltárásához szükséges információkat.

Rovatok