Index Vakbarát Hírportál

Új korszakba léphet Magyarország földgázellátása

2023. szeptember 6., szerda 17:50

Először érkezhet észak felől is földgáz Magyarországra annak köszönhetően, hogy a lengyelországi Gdanskban új LNG-terminál épül. Minderről politikai megállapodás született a felek között – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Karpaczban a minisztérium közleménye szerint.

Szijjártó Péter arról számolt be az Anna Moskwa lengyel energiaügyi miniszterrel folytatott tárgyalását követően, hogy az energetikai együttműködés fejlesztéséhez jó alapot ad, hogy a Mol be tudott lépni a lengyelországi piacra, illetve az Orlen is megjelent Magyarországon. Az Indexen korábban már írtunk róla, hogy a Mol-csoport – a fogyasztói szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettes, Ratatics Péter elmondása szerint – Lengyelországban és Romániában is tervezi a vállalat hálózatbővítését.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy az üzemanyag-kereskedelem mellett a földgázvásárlásra is szeretnék kiterjeszteni ezen együttműködést.

Diverzifikáció szempontjából új lehetőség nyílik északról, hiszen a lengyelországi Gdanskban olyan újabb terminál épül a cseppfolyósított földgáz fogadására, amely immár nem a belső fogyasztást, hanem az exportot fogja kiszolgálni 4-4 és fél milliárd köbméteres éves kapacitással.

Ez nekünk lehetőséget jelent arra, hogy újabb szállítási útvonalat vessünk be, hiszen a Lengyelország és Szlovákia közötti földgázvezeték-összeköttetés is létrejött. Szlovákia és Magyarország között pedig már rég összekötöttük a gázvezeték-rendszereinket, tehát éves szinten akár jelentősebb mennyiségű földgázt is tudunk forgalmazni ezen a szállítási útvonalon

– emelte ki.

Indul a lekötési fázis

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy az MVM részt is vett az első körben, amikor kapacitásokat lehetett lekötni az új LNG-terminálban, és szeptember elején megindult a már kötelező érvényű lekötési fázis.

„Ma abban maradtunk Anna Moskwa miniszter asszonnyal, hogy ők a maguk részéről minden politikai támogatást megadnak ahhoz, hogy Magyarország és Lengyelország energetikai együttműködése a jövőben a földgázszállításokra is kiterjedjen” – tudatta.

A miniszter arra is kitért, hogy hazánk már sokat tett annak érdekében, hogy minél több helyről tudjon földgázt beszerezni, ugyanis a kormány számára ezt jelenti a diverzifikáció, és nem egy meglévő forrás lecserélését egy másikkal.

„Azerbajdzsánnal, Törökországgal, Katarral már kötöttünk megállapodást, de látszik, hogy a délkelet-európai földgázszállítási infrastruktúra nem képes nagy mennyiségű szállítmányokat kezelni. Reméljük, hogy ez meg fog változni a jövőben” – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy bár az Európai Unió nem hajlandó ehhez finanszírozást biztosítani, ami probléma, hazánk a délkelet-európai országokkal szorosan együttműködik a kapacitások bővítésében.

Rovatok