Index Vakbarát Hírportál

Elkeserítő számokat osztott meg a NAV, tovább drágulhat az üzemanyag

2023. szeptember 15., péntek 12:09

A Magyar Közlönyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette az üzemanyagokra vonatkozó októberi elszámolásokat, amelyekből arra lehet következtetni, hogy a NAV további drágulásra számít.

Pénteken ismét jelentősen emelkedett az üzemanyagok ára, a benzin bruttó 7 forinttal, míg a gázolaj bruttó 11 forinttal drágult, ami az előzetes várakozások szerint a kutakon lévő árakban is megmutatkozik. 

Az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak: a 95-ös benzin literéért 655, a gázolaj literéért 676 forintot kell fizetni.

A Magyar Közlöny legfrissebb, csütörtök esti számában már az októberi elszámolásokat is közzétette a NAV, amiből arra lehet következtetni, hogy további áremelkedésre számítanak. 

Október 1-je és október 31-e között a következőképpen alakulnak az üzemanyagköltség-elszámolásnál alkalmazható üzemanyagárak:

A forintárfolyam a döntő

Az Indexnek korábban nyilatkozott Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, aki elmondta, hogy a drágulás hátterében a forintárfolyam és a kőolaj világpiaci ára húzódhat meg.

Őszintén remélem, ennek nem lesz folytatása, és ebben a tartományban maradnak az árak. A következő néhány napban, hétben az üzemanyagárak forintérzékenyek lesznek. Ha visszaerősödik a devizánk, akkor stagnálhatnak az árak – esetleg csökkenhetnek –, de amennyiben folytatódik a gyengülése, óhatatlanul áremelkedés várható

– tette hozzá lapunk megkeresésére. Mint megírtuk, januártól a kormány által bejelentett jövedékiadó-emelés több mint 40 forintos további emelkedést, vagyis stabil 700 forintos literenkénti árat hozhat. A kormány szerint a jövedéki adót az európai uniós szabályok miatt kell emelni.

Rovatok