Index Vakbarát Hírportál

A cseh deviza csak nézhette, ahogy a forint ellopja a koronáját

2023. szeptember 17., vasárnap 18:48

A magyar deviza a hét eleji 385-ről egészen 383-ig erősödött az euróval szemben, amiben segítségére voltak a nemzetközi események. Ezzel a teljesítménnyel a forint maga mögé utasította a gyengülő zlotyt és cseh koronát. Jövő csütörtökön Egerben, a Közgazdász-vándorgyűlésen beszédet tart Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök, illetve Virág Barnabás MNB-alelnök is, majd pénteken Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, ami befolyásolhatja a hazai fizetőeszköz mozgását. Pozitívan teljesítettek a főbb európai tőzsdék, és a magyar BUX-index is szárnyalt. Az olaj drágult, valószínűleg az üzemanyag ára is emelkedhet. Heti tőzsdei összefoglalónk.

A forint az elmúlt héten szűk sávban mozgott az euróval szemben, a 386-os szint fölé csak átmenetileg gyengült kedd reggel, akkor is elsősorban a zloty további értékvesztése, a lengyel választások közüli bizonytalanság, valamint a múlt heti váratlan mértékű jegybanki kamatcsökkentés utóhatásaként gyakorolt befolyást a régiós piacokra – jelezte az Indexnek Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője.

A forint ugyanakkor szerda délutánra ledolgozta ezt a kismértékű gyengülést, és visszatért a hét eleji 384 körüli szintjére, amelyet péntekig tartott is

– ismertette a szakértő. Szombaton kora délután 383,75 forintot ért egy euró.

A nemzetközi hírek mozgatták a forintot

Kedden a régiós devizákkal együtt nagyot gyengült a forint, elérve a heti mélypontját, de innen szintén a régiós devizákkal együtt szerdára visszaerősödött, annak hatására, hogy az amerikai maginfláció a vártnak megfelelően tovább csökkent, bebetonozva a Fed kamattartásával kapcsolatos várakozásokat – jelezte lapunknak Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője.

Csütörtökön meredeken gyengült az euró, miután az EKB a vártnak megfelelő, 25 bázispontos kamatemelést követően leszögezte, hogy a kamatok megfelelő szintre kerültek ahhoz, hogy elérjék a 2 százalékos inflációs célt, azt sugallva, hogy nem lesz már több kamatemelés

világított rá a szakértő, megjegyezve, hogy a dollárt pedig erősítette az üzemanyagok drágulása miatt a várt felett emelkedő kiskereskedelmi forgalom és termelői árindex. Némi iránykeresés után gyengültek a régiós devizák, követve az euró gyengülését.

A legkisebb mértékben a forint gyengült, így felülteljesítő volt, míg a legnagyobb mértékben a cseh korona veszített értékéből

– emelte ki az MBH Bank vezető elemzője. Pénteken újra erősödött a forint az euró kisebb pozitív korrekciójának köszönhetően, míg vegyes teljesítményt nyújtottak a régiós devizák. „A forint 383 körül fejezte be a hetet, erősödve a hét eleji 385-ös szinthez képest, ezzel a héten összességében felülteljesítette a gyengülő zlotyt és cseh koronát” – értékelte a számokat Suppan Gergely.  

A magyar vezetők szavain csüng a forint

Hazai makroadat nem érkezik a jövő héten, viszont szerdán kamatdöntő ülést tart az amerikai jegybank, ahol várhatóan ezúttal kamattartásról fognak határozni. Kiadják a friss makrogazdasági előrejelzést, illetve a kamatvárakozásokat tükröző Dot Plot ábrát. Ezek, illetve az esetleges előretekintő iránymutatás nagyobb hullámokat generálhatnak a devizapiacon, amelyek közvetve a forintot is érinthetik – mutatott rá az Indexnek Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.

Csütörtökön Egerben, a Közgazdász-vándorgyűlésen beszédet tart Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök, illetve Virág Barnabás MNB-alelnök is, majd pénteken Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, ami befolyásolhatja a hazai fizetőeszköz mozgását

– jelezte a szakértő, hozzátéve, hogy a 382-383-es támasz esetleges letörésével a 377-380-as zónát célozhatja meg az árfolyam az euróval szemben, míg felül a 389-es ellenállás tesztelésére nyílhat lehetőség forintgyengülés esetén. 

Idén még jó eséllyel a 400-as szint alatt, 392,5-nél zárhatja az évet a forint az euróval szemben, viszont 2024 végére már 400-ra gyengülhet, 2025-ben pedig 405-ig léphet vissza – jelezték előre az Equilor Befektetési Zrt. elemzői a gazdaságot elemző szerdai sajtóeseményen. A makrogazdasági szakértők előrejelzést tettek a magyar GDP-re, a forint árfolyamára és az infláció alakulására is.

Szárnyalnak a főbb európai tőzsdék

Az európai tőzsdék jellemzően pozitívan teljesítettek a héten:

Erősen menetelt a BUX-index

A BUX-index a főbb európai tőzsdékkel párhuzamosan jelentősebb, 2,05 százalékos erősödéssel végezte a heti kereskedést a teletrader.com kimutatása alapján.

A magyar blue chipek vegyesen teljesítettek:

Nagyot szakított a tőzsdén az Nvidia

Nem gyakran esik le a Wall Street-i elemzők álla, de múlt hónap végén pontosan ez történt, ugyanis az Nvidia, a számítógépes chipeket gyártó vállalat olyan értékesítési adatokat közölt, amelyek mindenkit sokkoltak.

Az elmúlt negyedévben 13,5 milliárd dollár bevételt ért el a cég, ami legalább 2 milliárd dollárral több, mint amit a pénzügyi szakértők előre jeleztek.

A cég eredményeinek ismeretében hirtelen értelmet nyert a vállalat részvényárfolyamának májusi hajrázása is. Az elkövetkező években az uralma meglehetősen biztosnak tűnik, részben azért, mert a bevételei egyre inkább a felhőalapú számítástechnikai vállalatoktól származnak, akik nemcsak hagyományos szerverekkel, hanem egyre inkább párhuzamos feldolgozóeszközökkel szeretnék felszerelni az adatközpontjaikat.

Tovább drágult az olaj

Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, októberi határidőre megawattóránként 36,80 eurón állt hétfőn, 16 óra körül. A gáz ára 36,725 euróra csökkent péntek délutánra. 

A GÁZÁR HÁROM HÓNAPJA 41,43 EURÓN, EGY ÉVE 167,74 EURÓN ZÁRT.

Az északi-tengeri Brent-olaj ára a hétfő reggeli, hordónkénti 90,48 dollárról péntek délutánra 93,73 dollárra emelkedett.

Tovább drágulhat az üzemanyag

A Magyar Közlönyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette az üzemanyagokra vonatkozó októberi elszámolásokat, amelyekből arra lehet következtetni, hogy a NAV további drágulásra számít.

Pénteken ismét jelentősen emelkedett az üzemanyagok ára, a benzin bruttó 7 forinttal, míg a gázolaj bruttó 11 forinttal drágult, ami az előzetes várakozások szerint a kutakon lévő árakban is megmutatkozik. 

Az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak: a 95-ös benzin literéért 655, a gázolaj literéért 676 forintot kell fizetni.

A Magyar Közlöny legfrissebb, csütörtök esti számában már az októberi elszámolásokat is közzétette a NAV, amiből arra lehet következtetni, hogy további áremelkedésre számítanak. 

A jövő hét főbb gazdasági eseményei:

(Borítókép: Index)

Rovatok