Index Vakbarát Hírportál

Az éttermek után a magyar szállodákban is jöhet a szervizdíj

2023. szeptember 18., hétfő 08:06

Újból felmerült a szállodai szervizdíj bevezetése, ám most már konkrét kéréssel fordult a kormányzat felé a szakmai szövetség – árulta el a Világgazdaság Óperencia podcast új epizódjában Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke.

A szövetség az éttermekben megszokott 10-15 százalékos szervizdíjnál kisebb, 2-4 százalékos szállodai szervizdíjat képzelt el, amelyből Flesch Tamás szerint a szállodai dolgozók teljes körét tudnák forgalomarányosan többletjövedelemhez juttatni.

A szakemberek szerint a szállodai szervizdíj bevezetése megfelelően motiváló hatású lenne a mostani, munkaerő-hiányos helyzetben, ráadásul hozzájárulna az ágazatban tartani vagy visszacsábítani a minőségi munkaerőt.

Flesch Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy Budapesten most kétségtelenül szárnyal a turizmus, de a nagyon magas költségszint miatt az üzemi eredmény messze nem olyan jó, mint a koronavírus-járvány előtt.

„Emiatt is lenne jó, ha az átlagár folyamatosan növekedne” – hangsúlyozta Flesch Tamás, aki szerint euróban reálisan elérhető a 15-20 százalékos áremelés.

Rovatok