Index Vakbarát Hírportál

Beindult a német napenergia, elképesztő számok láttak napvilágot

2023. szeptember 18., hétfő 20:51

Németország valószínűleg idén túllépi az 50 százalékos határt a megújuló energia terén – mondta Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter.

„Németország várhatóan az idén a teljes energiájának több mint 50 százalékát megújuló energiaforrásokból állítja majd elő, ugyanakkor az évtized végére fel kell gyorsítania az átállás ütemét” – mondta Robert Habeck német gazdasági miniszter hétfőn, amit a Reuters összegzett. A tárcavezető arra is kitért, hogy a növekvő villamosenergia-igény miatt 2030-ra a megújuló energiaforrásoknak az energiatermelés 80 százalékát kell biztosítaniuk, majd kiemelte:

A jelenlegi ütemben Németország ezt nem éri el.

A gazdasági miniszter, akinek a tárcájához tartozik az energia- és éghajlat-politika, a napenergia-ipar fellendüléséről beszélt. Az idei évre az ország a 9 gigawattos kapacitást tűzött ki célként. „A szárazföldi szélenergia bővítése is jól halad” – majd arra is kitért, hogy a tavalyi év egész éves teljesítményét már idén júliusban elérték. A tengeri szélenergia bővítését a miniszter szerint a létesítmények építéséhez szükséges alkatrészek hiánya hátráltatja.

Elképesztő számok vannak Magyarországon is

Magyarországon az Energiaügyi Minisztérium pénteken Facebook-bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy nyár végéig több napelemes kapacitás létesült Magyarországon idén, mint korábban bármelyik teljes évben. A MAVIR legfrissebb adatösszesítése szerint:

A posztjukban arra is kitérnek, hogy az 50 kilowatt alatti rendszerekből a korábban 2030-ra várt 200 ezres darabszámhoz képest már most több mint 231 ezer üzemel hazánkban. Az 50 kilowatt feletti fotovoltaikus létesítmények a villamosenergia-rendszer összes beépített teljesítményének közel 30 százalékát adják.

AZ ÖSSZES NAPERŐMŰVI KAPACITÁS MEGHALADJA AZ 5200 MEGAWATTOT.

Az idei bővülés (1187 MW) több mint 100 megawattal múlja felül a tavalyi rekordévben tizenkét hónap alatt elért gyarapodást. „Az Energiaügyi Minisztérium elsősorban az atomenergia és a napenergia kettősére támaszkodva erősíti a hazai önellátási képességeket, Magyarország energiafüggetlenségét” – tették hozzá bejegyzésükben, amelyet úgy zárnak, hogy a korábban a következő évtized elejére megcélzott 6000 megawatt fotovoltaikus teljesítmény akár már jövőre termelésbe állhat hazánkban.

Rovatok