Index Vakbarát Hírportál

Stabilan zárta a hétvégét a forint

2023. szeptember 18., hétfő 08:00

A főbb devizákkal szemben a péntek esti jegyzéséhez képest alig változott hétfő reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben a forint árfolyama.

Az eurót 383,57 forinton jegyezték hétfőn reggel hat órakor a péntek délután hat órai 383,14 forint után. A dollár jegyzése 359,64 forinton áll 359,01 forint után, a svájci franké pedig 400,65 forinton 400,66 forint után.

Hétfő reggeli jegyzésén a forint 0,4 százalékkal áll erősebben az egy héttel korábbi kezdésnél az euróval, 0,1 százalékkal erősebben a dollárral és 0,8 százalékkal erősebben a svájci frankkal szemben.

A szeptemberi kezdéshez képest 0,6 százalékkal gyengült a forint az euró, 2,3 százalékkal gyengült a dollár és 0,6 százalékkal gyengült a svájci frank ellenében.

A forint erősebben áll az év eleji kezdésnél mindhárom devizával szemben: 4,0 százalékkal az euró, 3,6 százalékkal a dollár és 0,7 százalékkal a svájci frank esetében.

A forint az elmúlt héten szűk sávban mozgott az euróval szemben, a 386-os szint fölé csak átmenetileg gyengült múlt kedd reggel. Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője szerint ez elsősorban a zloty további értékvesztése, a lengyel választások közüli bizonytalanság, valamint a váratlan mértékű jegybanki kamatcsökkentés utóhatása miatt történt.

Csütörtökön meredeken gyengült az euró, miután az EKB a vártnak megfelelő, 25 bázispontos kamatemelést követően leszögezte, hogy a kamatok megfelelő szintre kerültek ahhoz, hogy elérjék a 2 százalékos inflációs célt, azt sugallva, hogy nem lesz már több kamatemelés

– mondta Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője lapunknak.

Rovatok