Index Vakbarát Hírportál

Lengyelországot és Magyarországot is megfenyegette az ukrán miniszterelnök

2023. szeptember 19., kedd 18:37

Az ukrán kormány kompromisszumos forgatókönyvet kínál a szomszédos országoknak a gabonatilalom feloldása reményében – jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

Mint ismert, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia fellázadt az Európai Bizottság ellen, amely múlt pénteken úgy döntött, hogy engedélyezi az ukrán gabonaértékesítést az Európai Unióban. Lengyelország, Magyarország és Szlovákia közölte, hogy saját tilalmat vezet be az ukrán gabonára, miután a bizottság megszüntette a korlátozásokat.

A három közép-európai ország által bevezetett tilalom célja, hogy megvédjék gazdáikat Ukrajna exportjának megugrásától, miután Oroszország blokád alá vette a fekete-tengeri ukrán kikötőket.

Kijev erre válaszul kijelentette, hogy beperli az érintett országokat, amennyiben azok nem állnak el a gabonaexport blokádjától. Lengyelország már jelezte, hogy nem áll szándékában feloldani az Ukrajnából érkező gabonaszállításokra vonatkozó embargót. A gabonatilalomról most az ukrán miniszterelnök is megszólalt.

„Kormányunk kompromisszumos forgatókönyvet kínál az EU-nak és a szomszédos országoknak. Már benyújtottunk az Európai Bizottságnak egy cselekvési tervet az Ukrajna által exportra szánt mezőgazdasági termékek ellenőrzésére vonatkozóan” – közölte Denisz Smihal.

Diszkriminációellenes vizsgálat is indul Magyarország ellen

Smihal szerint a javasolt ellenőrzési mechanizmus segít megelőzni a piaci torzulásokat a szomszédos EU-tagállamokban.

Ha nem sikerül megállapodásra jutni, akkor Ukrajna tovább perli Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyoldalú korlátozás miatt – jegyezte meg az ukrán kormányfő.

Ukrajna emellett a 2023-as statisztikák alapján diszkriminációellenes vizsgálatot indít ezen országok kereskedelmi szférában való barátságtalan fellépése ellen – írja az Economicsna Pravda ukrán gazdasági lap.

Ha Lengyelország és Magyarország nem fogadja el az Európai Bizottsággal egyeztetett intézkedéseket, és nem szünteti meg az árucikkeinkre vonatkozó egyoldalú tilalmakat, akkor megtiltjuk bizonyos árucikkek behozatalát ezekből az országokból Ukrajnába

– fenyegetőzött Smihal.

„Oroszország naponta támadja a kikötőinket, tönkreteszi az ukrán infrastruktúrát, megtámadja az ukrán mezőgazdasági vállalkozásokat, aláaknázza a földeket. A gabonatilalom fenntartása a szomszédos országok részéről az ukrán gazdaságot és munkahelyeket sújtaná. Az ilyen típusú blokkolás Oroszországnak kedvez, ami egy újabb globális élelmiszerválság megszervezésére irányul” – tette hozzá a politikus.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit kedden ispercről percre közvetítjük.

Rovatok