Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna bepereli Magyarországot a gabona behozatali tilalma miatt

2023. szeptember 18., hétfő 10:07

Kijev be akar perelni három uniós országot, mivel azok nem hajlandók feloldani az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó importtilalmat.

Tarasz Kacska, Ukrajna kereskedelmi képviselője bejelentette, hogy Kijev be fogja perelni Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, amiért azok nem hajlandók feloldani az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó tilalmat – írja a Politico.

A három közép-európai ország által bevezetett tilalom célja, hogy megvédjék gazdáikat Ukrajna exportjának megugrásától, miután Oroszország blokád alá vette a fekete-tengeri ukrán kikötőket.

Lengyelország kormánya különösen nagy hangsúlyt fektet az áradat megfékezésére, mivel az október 15-i választásokon szükségük van a vidéki támogatói bázisra.

Fontos bebizonyítani, hogy ezek az intézkedések jogilag helytelenek. Ezért holnap megkezdjük a jogi eljárást

– mondta Kacska vasárnap este, hozzátéve, hogy Kijev megtorlásra készül a lengyel gyümölcs- és zöldségkivitel ellen.

A három ország fellázadt az Európai Bizottság ellen, amely múlt pénteken úgy döntött, hogy engedélyezi az ukrán gabonaértékesítést az Európai Unióban. Lengyelország, Magyarország és Szlovákia közölte, hogy saját tilalmat vezet be az ukrán gabonára, miután a bizottság megszüntette a korlátozásokat.

A mi szemünkben Magyarország és Lengyelország ezen intézkedései az Európai Bizottsággal szembeni teljes bizalmatlanságot jelentik

– mondta Kacska. Hozzátette, hogy Lengyelország, Magyarország és Szlovákia nyílt dacolása Brüsszellel szemben nem csupán az Európai Unió belső ügye, hanem felveti a legnagyobb rendszerszintű aggodalmat is, vagyis azt, hogy a nemzetközi kereskedelmi partnerek megbízhatnak-e abban, hogy Brüsszel az Európai Unió nevében beszél.

Sok éven át az Európai Bizottság volt az egész Európai Unió tárgyalója és kereskedelempolitikai intézménye. […] Budapest és Varsó rendszerszintű megközelítése, miszerint figyelmen kívül hagyják az uniós intézmények álláspontját a kereskedelempolitikában, általában véve problémát jelent majd az unió számára

– tette hozzá.

Kijev azt tervezi, hogy a Kereskedelmi Világszervezetnél perli be az országokat.

Szerintem az egész világnak látnia kellene, hogy az unió tagállamai hogyan viselkednek a kereskedelmi partnerekkel és a saját Uniójukkal szemben, mert ez más államokat is befolyásolhat

– hangsúlyozta Kacska.

Míg Szlovákia egyszerűen meghosszabbította az unió korábbi, négy gabonafajtára vonatkozó tilalmát, addig Lengyelország a hétvégén további tilalmat rendelt el az ukrán lisztre és takarmányra. Kacsak szerint

Magyarország még tovább megy, és további 25 olyan terméket tilt be, amelyekről korábban nem volt szó, köztük a húst is.

Kacska elmondta, hogy ezek az önkényes tiltások nevetségesek, és úgy gondolja, hogy Magyarország itt politikai nyilatkozatot tesz arról, hogy blokkolni akarja az Ukrajnával folytatott kereskedelmet, és teljesen figyelmen kívül akarja hagyni Brüsszelt is.

A budapesti és a varsói kormány azt állította, hogy azért lépnek fel, hogy megvédjék a gazdáikat az ukrán termékek árakat lenyomó árnövekedésétől, de Kacska visszavágott, hogy ez az érvelés hibás, hiszen ez „nem segít a gazdákon, nem befolyásolja az árakat, mivel azok globálisak”.

A lehetséges megállapodásról kérdezve Kacska azt mondta, hogy Kijev kész felelősséget vállalni azért, hogy az Ukrajnából származó export ne okozzon jelentős árnövekedést a szomszédos országokban, továbbá valós idejű kiviteli engedélyek rendszerét vezetné be a gabonafélékre, hogy lelassítsa a szomszédos országokba irányuló exportot, és lehetővé tegye Ukrajna számára, hogy gyorsan reagáljon.

Rovatok