Index Vakbarát Hírportál

A magyar gazdák Brüsszelben tüntetnek az ukrán gabona tilalmának meghosszabbításáért

2023. május 23., kedd 17:08

Nagy István agrárminiszter szerint a kelet-európai gazdaszervezetek összefogtak és azt kérik az Európai Uniótól, hogy ismerjék el az ukrán gabona beáramlása miatti problémákat. Az ukrán gabonaimport tilalma június 5-én lejár, a szabályozás meghosszabbítása az Európai Bizottságon múlik.

„Az Agrárminisztérium a Brüsszelben tüntető magyar gazdák mellett áll az ukrán gabonaimport-tilalom meghosszabbításáért. Az Agrárminisztérium is támogatja a magyar gazdaszervezetek, a NAK és a Magosz fellépését, amelyek Brüsszelben vonultak utcára kelet-európai gazdákkal karöltve az ukrán gabona importtilalmára vonatkozó intézkedések meghosszabbításának érdekében” – olvasható az Agrárminisztérium közleményében. 

A térség gazdái összefogtak, és azt kérik Brüsszeltől, hogy ismerje el a probléma súlyosságát, és hallja meg az ő hangjukat is

– fogalmazott Nagy István agrárminiszter, hozzátéve, hogy Brüsszelnek lépnie kell a magyar és más európai gazdák védelmében.

A kelet-európai tagállamok gazdaszervezetei, köztük a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) delegációja azért tüntettek ma Brüsszelben, hogy az Európai Unió vegye komolyan az ukrán gabona beáramlása elleni intézkedéseket, és ne csupán a felszínen kezelje a problémát

– mondta Nagy István, aki szerint a gazdák azt szeretnék elérni, hogy legalább ez év végig érvényben maradjon az importtilalom, ugyanis a helyzet június 5-ig nem fog megoldódni, az érintett országokban a gabonatárolókat továbbra is leginkább a tavalyi ukrán gabonaszállítmányok foglalják el.

Az Európai Bizottságra várnak

A miniszter azt mondta, hogy az öt érintett ország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia számára megfelelő uniós intézkedések kellenek az ukrán import okozta, korábban nem látott mértékű regionális gabonapiaci nehézségek megfelelő kezelésére. Jelenleg várjuk az arra vonatkozó bizottsági javaslatot, amely a jelenleg érvényben lévő uniós szabályozás június 5-e utáni fenntartására irányul, fűzte hozzá.

Az agrárminiszter leszögezte, a magyar agrárkormányzat és a gazdaszervezetek egyetértenek abban a célban, hogy az Európába beáramló, a szigorú európai uniós termelési kötöttségek nélkül, így sokkal alacsonyabb költséggel előállított ukrán gabona a hagyományos piacaira jusson el és ne lehetetlenítse el a kelet-európai gabonapiac működését, újra megfelelő módon működjenek a megszokott kereskedelmi csatornák.

Rovatok