Index Vakbarát Hírportál

Orosz–magyar milliárdos jár jól a Nemzetközi Úszószövetség Budapestre költözésével

2023. szeptember 21., csütörtök 19:04

Az orosz–magyar milliárdos, Rahimkulov Ruszlán beruházásaként épülő Láng-negyedbe költözhet a magyar fővárosba áttelepülő World Aquatics (WA).

Az orosz–magyar milliárdos, Rahimkulov Ruszlán beruházásaként épülő Láng-negyedbe költözhet az Orbán-kormány erőteljes lobbizásának eredményeként Budapestre áttelepülő Nemzetközi Úszószövetség – írja a Népszava.

A költözködés már jövőre megkezdődne, de az új központ 2026–2027-ben nyithatna meg teljes egészében. Ez pedig a lap szerint kiválóan illeszkedik az orosz milliárdos érdekeltsége által elindított XIII. kerületi Láng-negyed beruházás ütemtervébe.

Az egykori angyalföldi iparterületet 2021 novemberében elsőként nyilvánította rozsdaövezeti akcióterületté az Orbán-kormány, gyorsított és könnyített engedélyezési eljárást téve ezzel lehetővé.

Szijjártó Péter külügyminiszter korábban arról beszélt, a magyar kormány 15 évig ingyen biztosítja a helyszínt, továbbá kész adókedvezményeket és mentességet is adni bizonyos engedélyezési eljárásokra, de a leendő székház helyét pontosan nem nevezte meg. 

A magyar kormány által különféle – egyelőre nem ismert pénzügyi terhet jelentő – ígéretekkel idecsábított WA hosszú távú megbízható bérlőt, kevésbé valószínűbb esetben vásárlót jelenthet a magyar kormánnyal régóta jó kapcsolatokat ápoló orosz milliárdos érdekeltségének. S még talán másról is szó lehet, hiszen Szijjártó ingyenhelyszínt ígért – írja a lap.

Rovatok