Index Vakbarát Hírportál

Reagált a Bankszövetség a minisztériummal való találkozóra

2023. szeptember 26., kedd 13:41

Minden gazdasági szereplő érdeke a gazdasági recesszióból való kilábalás, a bankszektor felkészült arra, hogy elvégezze az ebben rá háruló alapfeladatait – írta a Bankszövetség a keddi közleményében.

Mint ismert, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfő délután hivatalában fogadta a Bankszövetséget, ahol megállapodtak arról, hogy a növekedés helyreállítása érdekében a kormány az új bankadó kivetése és befizetése helyett, a hitelezés újraindítását várja el a bankszektortól.

Az eseményről kedden a Bankszövetség is kiadott egy közleményt, amelyben leszögezték, hogy a találkozón áttekintették a következő időszak pénzügyi és gazdasági kihívásait.

Így a gazdaságfejlesztéshez szükséges hitelezési feladatokat, a beruházási vonzóképesség megőrzését és az infláció letöréséhez lehetséges lépéseket. Ezek sikeres megvalósításához a Bankszövetség kéri a készpénzmentesítés és a digitális átállás felgyorsítását is. Piaci hatásként az infláció mérséklődése, a referencia- és a hitelezési kamatok várható csökkentése is hozzá fog járulni a hitelezés növekedéséhez, amely a gazdaság növekedésének természetes motorja.

A közleményük szerint a bankszektor teherviselő képességét az auditált eredményeiből lehet levezetni. 2020-ban 4,0 százalék, 2021-ben 8,7 százalék, tavaly pedig 7,3 százalék volt a teljes magyar bankszektor sajáttőke-arányos auditált nettó nyeresége,

amely messze elmarad a kamatkörnyezettől, bármely megtakarító vagy befektető éven túli hozamelvárásától és a közvélekedéstől is.

A 2023. évi auditált eredményt majd jövő év tavaszán ismerhetjük meg. „A bankok tulajdonosai több ezermilliárd forint tőkét biztosítottak és biztosítanak a magyar gazdaság fejlesztéséhez, miközben befektetésükért és elkötelezett aktivitásukért más iparágakhoz képest az elvárható nyereség kisebb részét kapják vissza ezekben a nehéz években. A bankszektor tőkeerejének megtartása a jövőbeli gazdasági fejlődés záloga” – tették hozzá.

Összességében azt hangsúlyozzák: a bankszektor meggyőződése, hogy a digitális korszak szabályrendszerének mihamarabbi kialakítása, a tőkeerős bankszektor hitelezési aktivitása és a versenysemleges piaci környezet – benne a kamatstopok kivezetése és a nemzetközi versenyképességet súlyosan hátráltató úgynevezett extraprofitadó megszüntetése – együttesen képesek felgyorsítani a magyar gazdaság növekedését és régiós szerepvállalásának erősítését.

„A Magyar Bankszövetség a közös együttműködés jegyében elkötelezett az ország pénzügyi és gazdasági növekedése iránt, így támogatja a Kormány ez irányú erőfeszítéseit, benne a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kezdeményezéseit” – zárják közleményüket. 

Rovatok