Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton javítja Varga Mihály hibáját: nem lesz pluszadó

2023. szeptember 26., kedd 08:32

A Bankszövetség lehetőség szerint egy héten belül a kormány asztalára tesz egy olyan intézkedési tervet, amely felvázolja, hogy a bankszektor mit kíván tenni a hitelezés helyreállítása érdekében – áll a Gazdaságfejlesztési Minisztérium legfrissebb közleményében, amiben egyértelművé teszik: a kormány, mint ahogyan eddig, úgy ezután is a családok és a vállalkozások oldalán áll, így nem lesz új bankadó.

„A gazdasági növekedés helyreállítása érdekében a kormány az új bankadó kivetése és befizetése helyett, a hitelezés újraindítását várja el bankszektortól” – fogalmazott Nagy Márton. A gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn délután hivatalában fogadta a Bankszövetséget.

Mint ismert, erre azért volt szükség, mert Varga Mihály pénzügyminiszter múlt héten félreérthetően fogalmazott – mint akkor számos dologban – és a banki különadó kiterjesztését lebegtette meg a Közgazdász-vándorgyűlésen. Később az Indexnek adott interjújában próbálta korrigálni a helyzetet, de kevés sikerrel, az OTP árfolyama hétfőn se talált magára.

Nagy Márton értékesítette a pontrúgást

A gazdaságfejlesztési miniszter arról tájékoztatta a sajtót, hogy a hétfői egyeztetésen a részt vevő felek egyetértettek abban, hogy a magyar pénzügyi rendszer szereplői, különös tekintettel a bankokra, stabilan működnek, likvidek, tőkeerősek, továbbá a működés jövedelmezősége is kedvező képet mutat. Nagy Márton a tárgyaláson kifejtette, a bankszektor előnyös helyzetéből fakadóan elvárható, hogy erőteljesebben működjön közre a hitelpiac befagyásának megakadályozásában, az egészséges hitelezés és a növekedés helyreállításában.

Majd a miniszter – a közlemény szerint – hozzátette: míg az idei a szankciós infláció letörésének és egy számjegyűre csökkentésének az éve, addig jövőre a növekedést kell helyreállítani. A gazdaságfejlesztési miniszter megállapította, a bankszektorban extraprofit képződik, ami miatt indokolható az eddigieknél nagyobb extraprofitadó kivetése, új bankadó bevezetése.

Erre a pénzre viszont jelenleg a gazdaságnak nagyobb szüksége van, mint a költségvetésnek.

Emiatt a kormány azt várja el a bankoktól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállítása érdekében: továbbra is aktívan működjenek közre az olyan kamattámogatott állami hitelprogramokban, mint például a Széchenyi Kártya Program, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, vagy a leendő CSOK+, továbbá dolgozzanak ki új lépéseket a lakáscélú és piaci hitelek felpörgetése érdekében.

A közlemény szerint a Bankszövetség lehetőség szerint egy héten belül a kormány asztalára tesz egy olyan intézkedési tervet, amely felvázolja, hogy a bankszektor mit kíván tenni a hitelezés helyreállítása érdekében.

Nagy Márton összegzésképpen kiemelte, a kormány, mint ahogy eddig, úgy ezután is a családok és a vállalkozások oldalán áll.

A bankokat érintő eddig kivetett extraprofitadó a családokat érintő rezsivédelem fenntartását, azaz a költségvetést finanszírozta, ugyanakkor jelenleg az ügyfelek hitelhez való hozzájutását kell megkönnyíteni. Ezért új bankadó kivetése helyett a bankoknak olyan vállalásokat kell tenniük, amelyekkel a családok és vállalkozások működését, továbbá a fogyasztás és gazdasági növekedés beindítását segítik, azaz most a bankoknak a gazdaság világát kell finanszírozniuk.

Már volt ilyen vándorgyűlés 

2019-ben szintén nagy port kavart a Közgazdász-vándorgyűlésen Varga Mihály. Akkor Matolcsy György jegybankelnök nagyon kemény véleménycikkben válaszolt a pénzügyminiszternek. Akkori írását úgy zárta, hogy javaslatot tett Varga Mihálynak: „Hallgasson az ősi bölcsességre: Vigyázz a gondolataidra, mert szavak lesznek belőlük, vigyázz a szavakra, mert tettek lesznek belőlük, vigyázz a tetteidre, mert a személyiséged lép elő belőlük és vigyázz az egyéniségedre, mert a sorsod lesz belőle. /Talmud, Ószövetség/.”

(Borítókép: Nagy Márton 2022. október 22-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok