Index Vakbarát Hírportál

Az ukránok szerint nekik lesz köszönhető, ha télen nem fagynak meg a magyarok

2023. szeptember 28., csütörtök 13:24

Naponta még mindig több tízmillió köbméter földgáz áramlik Oroszországból Európába az Ukrajnán átívelő vezetékeken keresztül. Az ukránok azt állítják, hogy azért nem folyamodnak drasztikus lépéshez, mert nem akarják, hogy más európai országok megszenvedjék azt.

Ukrajna nem örül a dolgok jelenlegi állásának, mondta Olekszij Csernyiszov, az ukrán állami tulajdonú energetikai óriásvállalat (Naftohaz) vezérigazgatója.

„Ezt a tranzitot kizárólag az európai partnereink miatt működtetjük és tartjuk fenn. Különösen a tengerparttal nem rendelkező országoknak, így Csehországnak, Magyarországnak és Szlovákiának van szüksége az energiahordozóra” – mondta Csernyiszov a Newsweeknek adott exkluzív interjúban.

„Folyamatosan megkapom, hogy együttműködünk az ellenséggel. Mi csak azért tesszük ezt, hogy az imént említett országok lakói ne fagyjanak meg, amikor beköszöntenek a hidegebb hónapok” – tette hozzá a Naftohaz első embere.

Nincs esély arra, hogy megegyezzenek az oroszokkal

Az ukrán államkincstár évente mintegy 1,2 milliárd dollárral gazdagodott az orosz gáz tranzitdíjaiból, mielőtt a Kreml 2022 februárjában teljes körű inváziót indított az ország ellen. Az útvonalon Európa teljes gázimportjának mintegy 5 százaléka halad keresztül, írja a Newsweek.

A Naftohaz és az orosz állami tulajdonú Gazprom energetikai óriáscég között 2019-ben aláírt tranzitszerződés jövőre jár le. Úgy tűnik, nincs esély arra, hogy meghosszabbítsák a kontraktust.

„Ilyen körülmények között lehetetlen bármiféle kereskedelmi, gyakorlati vagy szerződéses kapcsolat a felek között” – szögezte le Csernyiszov.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit csütörtökön is percről percre követjük.

Rovatok