Index Vakbarát Hírportál

Egyre véresebbek az ütközetek a fronton, nagy érvágás érte az oroszokat

2023. szeptember 25., hétfő 11:55

Egyre durvább támadások érik Ukrajnát és Oroszországot is, az utóbbi napokban, hetekben magasabb fokozatra kapcsoltak a felek. Pénteken Ukrajna mért csapást az orosz hadiflotta szevasztopoli főhadiszállására, majd vasárnap az orosz légierő parancsnokságát vették célba. Hétfő hajnalban Oroszország bosszúja az utóbbi hetek legdurvább drón- és rakétacsapásaként teljesedett ki.

Az elmúlt hetek legdurvább kombinált támadása érte Ukrajnát szeptember 25-re virradó reggel, amikor Oroszország drónokkal és rakétákkal vette célba Odesszát. Az MK orosz hírportál elemzőkre hivatkozva arról ír, hogy a hétvégi, Szevasztopolt ért támadást vélhetően Odesszából indították.

A portál szerint legalább öt hullámban vették célba az odesszai kikötőt, komoly kár keletkezett az infrastruktúrában és több lőszerraktárban. Egyes jelentések szerint a kikötő szinte teljesen megsemmisült, valamint egy évek óta nem üzemelő szálloda is lángra kapott.

Az ukrán légierő közlése szerint a légvédelem 19 iráni gyártmányú Shahed drónt, 11 manőverező robotrepülőgépet és két hiperszonikus rakétát semmisített meg az ukrajnai célpontok, túlnyomórészt Odessza ellen indított éjjeli orosz légitámadás során, további három drónt pedig még előző nap lőttek le. Oleh Kiper, Odessza megye kormányzója elmondta, hogy egy nőt kórházba szállítottak, miután egy robbanás következtében repeszsérülést szenvedett.

Dróntámadás érte az orosz légierő parancsnokságát

Az ukrán 24tv beszámolója szerint csapás érte a kurszki Kalino repteret, ahol meghalt az orosz légierő parancsnoksága. A GUR hadművelet keretén belül a 14. légi ezredre mértek csapást az ukránok. Az előzetes adatok szerint életét vesztette, vagy megsebesült

Információk szerint közvetlen a kifutópályán történt egy erőteljes robbanás. A légi ezred vezetői és az FSZB tisztje állítólag azért érkeztek a helyszínre, hogy átvizsgáljanak egy ukrán drónt.

Az orosz hadiflotta főhadiszállását érte támadás

Pénteken az Index is beszámolt róla, hogy sorozatos ukrán csapások után ismét súlyos támadás érte Szevasztopol városát; egy nagy robbanás után sűrű füst szállt fel a város egyik pontján. A feltételezések szerint a fekete-tengeri orosz flotta főhadiszállása lehet az az épület, ahonnan a füst felszáll.

Úgy tudni, hogy legalább két robbanás volt a szevasztopoli öböl közelében, és ezen kívül még a közeli reptérnél is dolgoztak a légvédelmi rendszerek. 

Az orosz állami hírügynökség arról is beszámolt, hogy ezzel egy időben ismét lezárták a Krím félszigeten található kercsi hidat, ráadásul 24 órán belül már a második alkalommal. A hidat az utóbbi időben gyakorlatilag naponta le kellett zárni.

Rovatok