Index Vakbarát Hírportál

Közbeszerzéseket manipuláltak, feljelentést tettek ellenük

2023. október 9., hétfő 16:29

Versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési vagy koncessziós eljárásban bűntette miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést hétfőn a Közbeszerzési Hatóság a Budapesti Rendőr-főkapitányságon - tudta meg az Index.

A Közbeszerzési Hatósághoz (KH) közérdekű bejelentés érkezett, amelyben felhívták a szervezet figyelmét arra, hogy vélhetően csaknem 30 közbeszerzés esetében merülhetett fel versenykorlátozó megállapodás gyanúja, és így összesen közel egymilliárd forintnyi közpénzt költöttek el valódi verseny nélkül.

Összehangolták az ajánlatokat

A gyanú szerint az ország számos pontján lehetett példa összehangolt ajánlattételre. Gyanúra adott okot, hogy az ajánlatkérők jellemzően a teljesítés helyétől jelentős földrajzi távolságra lévő székhelyű cégeket hívtak fel ajánlattételre, ami szokatlan olyan építési beruházások esetében, mint például egy helyi útfelújítás vagy szennyvízkezelés.

A forgatókönyv 28 esetben lényegében ugyanaz volt: szinte egyeznek a gazdasági szereplők, egyezik a közbeszerzési tanácsadó, és az eljárások is nagyon hasonló, egyforma mintázatot mutatnak, ráadásul valamennyi alkalommal ugyanaz volt a nyertes.

A hatóság megvizsgálta a közérdekű bejelentést, álláspontja szerint

A közbeszerzési jogi szempontú vizsgálatot a KH lefolytatta: a közbeszerzési törvény megsértése miatt jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. A versenyjogi szempontok szigorú vizsgálata érdekében áttette a versenyhivatalnak az ügyeket, a büntetőjogi vizsgálat érdekében pedig a BRFK-nál tett feljelentést.

Rovatok