Index Vakbarát Hírportál

Megerősített adatok: gyakorlatilag lenullázódott a növekedés

2023. október 13., péntek 09:14

Az augusztusra vonatkozó második becslésében is megerősítette az ipari termelés csökkenését a KSH. A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértek, míg a legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában bővült a termelés volumene. Ugyanakkor az Indexnek nyilatkozó szakértő szerint gyakorlatilag le is nullázódott a júliusban látott meglepő ipari növekedés, az év végére azonban van némi esély a jobb adatokra.

Az ipari termelés volumene 5,3 százalékkal maradt el 2023 augusztusában az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 6,1 százalékkal mérséklődött – erősítette meg második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal. (Az első becslésben közölt augusztusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban az előző hónaphoz képest 2,4 százalékkal csökkent.

Gyakorlatilag eltűnt a növekedés

Az ipar teljesítménye augusztusban rendkívül gyengére sikeredett – mondta az Indexnek az első becslés közzétételekor Virovácz Péter, az ING elemzője, aki azt is kiemelte, hogy a várakozásokat érdemben meghaladó visszaesést regisztrált havi alapon a KSH.

Gyakorlatilag le is nullázódott a júliusban látott meglepő ipari növekedés.

Továbbra is az látható, hogy a 2015. évben regisztrált szinthez képest 20 százalékkal nagyobb a termelés és ennél magasabbra a jelenlegi gazdasági környezetben képtelen felmenni a termelési szint.

A kockázatokat tekintve a külső kereslet – vagyis az exportra termelő ágazatok – oldalán már gyülekeznek a felhők, ugyanis az európai ipari teljesítmény sem képes magára találni, miközben a kínai gazdaság növekedése inkább befelé forduló, ami aligha segíti a világkereskedelem élénkülését. Ráadásul a Volkswagen csoportot érintő és egyben a magyarországi Audi gyár leállását is kikényszerítő technikai hiba okozta egynapos termeléskiesés miatt a szeptemberi adat is vélhetően gyengébb lehet.

Csak két régióban nőtt a termelés

Az ipari termelés Pest régióban (4,2 százalékkal) és Dél-Alföldön (1,2 százalékkal) nőtt. A többi régióban 0,4 és 12,3 százalék közötti volumencsökkenést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Észak-Magyarországon.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 3,9 százalékkal kisebb volt a 2022. augusztusinál. Az új belföldi rendelések 7,6, az új exportrendelések 3,3 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány augusztus végén 3,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Az eddigi idei mérleg

Az idei év első nyolc hónapjában (2023. január–augusztus) 4,6 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest.

Az összes értékesítés 60 százalékát adó külpiaci eladások volumene 1,4, a 40 százalékot képviselő hazai értékesítéseké 16,5 százalékkal kisebb lett.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben, 23 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártásában. A többi négyben 0,6 és 18,7 százalék közötti mértékben nőtt a volumen, leginkább a villamos berendezés gyártásában, a legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása pedig 13,3 százalékkal bővült. 

Rovatok