Index Vakbarát Hírportál

Kavarognak a pletykák a Biodóm körül, most akkor összeomlik, vagy sem?

2023. október 21., szombat 13:01

„Ha nem temperálják az épületet, akkor a tetőszerkezet tetején lévő, kívülről is látható háromszögek egyszerűen összeesnek, a tető beázik” – írta korábban Bősz Anettre hivatkozva a Népszava. A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes szombati Facebook-bejegyzésében azonban már cáfolta az összeomlást mint lehetséges veszélyt.

„Bármikor beomolhat a Biodóm, már fűtésre sincs pénz” – ezzel a címmel jelent meg cikk pénteken a Népszaván, amelyben Bősz Anettre hivatkozva állították, hogy „ha nem temperálják az épületet, akkor a tetőszerkezet tetején lévő, kívülről is látható háromszögek egyszerűen összeesnek, a tető beázik”.

Bősz azt is állította, hogy az állatkert vezetése engedélyt kapott a félkész létesítmény hasznosítására, például koncertek, konferenciák, filmforgatás vagy éppen kórusverseny helyszíneként, de a bevétel nem haladta meg a 36 millió forintot, ezért a fenntartó fővárosi önkormányzatnak havi 50-53 milliót kellett költenie a Biodómra.

Bősz: A Biodóm nem omlik össze!

Szombat reggel közzétett Facebook-bejegyzésében a főpolgármester-helyettes már cáfolta, hogy a Biodóm összeomlana. „A Biodóm nem omlik össze!” – írta. A politikus aztán közzétette a Fővárosi Állat- és Növénykertnek a Biodóm összeomlásával kapcsolatos hírekre adott reakcióját: „A Biodóm kapcsán megjelent sajtóinformációkat semmilyen módon nem tudjuk alátámasztani. Az épület üzemeltetését a szokásos rend szerint látjuk el. A témában további sajtónyilatkozatot nem kívánunk tenni.”

„Ez természetesen nem igaz”

– fűzte hozzá Bősz Anett, aki szerint más fűtéstechnológiát kell alkalmazni, mert az eddigi temperálás rendkívül költséges volt, „a kormány pedig úgy von el forrásokat a budapesti büdzséből, hogy a fővárosiak közös pénzét erre tovább költeni nem tudjuk”.

Bősz Anett hozzáteszi, hogy a Széchenyi fürdő hulladékvize már elegendő ahhoz, hogy télen is tartósan 14 fokon tartsa az épületet, ami az állagmegóvás szempontjából elengedhetetlen. A bejegyzés szerzője kritikákkal szórta meg a kormányt is. „Itt hagyni egy félkész Biodómot, ezzel lassítani az állatkert munkáját, elviselhetetlenül nagy költségekbe verni a kertet és a fővárost nem pusztán felelőtlenség. Aljasság” – fogalmazott a főpolgármester-helyettes. 

Rovatok