Index Vakbarát Hírportál

Ez már minden fiatalt érinthet, komoly változás történt a hiteleknél

2023. október 24., kedd 10:49

Az első lakásukat vásárlóknak több millió forinttal kevesebb pénz is elég lesz a hitelfelvételhez, a jelenlegi 20 százalékról 10 százalékra csökkenhet az önerő minimummértéke a lakáshiteleknél.

Az elmúlt évek gyors ingatlanár-emelkedése a kevés megtakarítással és alacsony jövedelemmel rendelkezőket, illetve a fiatalokat az átlagosnál súlyosabban érinti. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ezért most a fiatal elsőlakás-vásárlókra vonatkozó 90 százalékos hitelfedezeti mutatók (HFM-) limit bevezetését tervezi – írja az Economx.

Ez azt jelenti, a jelenlegi 20 százalékról 10 százalékra csökkenhet az önerő minimummértéke a lakáshiteleknél.

A lap azt is hozzáteszi, a potenciális elsőlakás-vásárló hitelfelvevők körében a 70 százalék feletti HFM értékkel, vagyis alacsony önerővel nyújtott hitelek aránya az állami támogatásra nem jogosult. Fontos azt is kiemelni, hogy nemzetközi szinten több példa van a 10 százalékos minimumönerőre, elsősorban a fiataloknál. „A kedvezmény alkalmazását a lakáshitelpiaci túlértékeltséggel összefüggő kockázatok érdemi enyhülése is lehetővé teszi” – írja a jegybank a Makroprudenciális jelentésében.

A jelentés alapján feltehetően a 35 év alattiak lesznek jogosultak a kedvezményre, ugyanakkor előfordulhat, hogy az életkor nem lesz fontos. A gazdasági portál az elemzését úgy zárja, a hiteltörlesztési moratórium megszüntetését követően növekedett a törlesztők elmaradása. Ehhez a tendenciához nagyban hozzájárulhatott az elinflálódó bér, amit az Európa-rekorder inflációnak köszönhetünk.

Nagy Márton komolyan gondolja

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hatalmas vállalást tettek a bankok a kormányzat (és az ügyfelek) felé annak érdekében, hogy valóban beindulhasson a hitelezés. A Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel folytatott kétlépcsős egyeztetés végén a bankszektor a miniszter javaslatait elfogadva vállalta, hogy október 9-étől a vállalkozásoknak maximum 12 százalékos kamaton nyújt forgóeszközhitelt, míg lakossági oldalon a jelzáloghitelek esetében maximum 8,5 százalékos teljes hiteldíjmutató (THM) mellett biztosít hitelt a lakást vásárolni vagy építeni, felújítani akaró ügyfelek számára.

Ez a lépés negyedével csökkenti a vállalatok forgóeszközhitel-kamatterhét, míg a lakossági oldalon a lakáshiteleknél szinte minden ajánlatot jóval kedvezőbbé tesz.

Elemzésünkben kifejtettük, hogy a lakossági oldalon a megoldandó feladat egyértelműen a lakáshitelezés felélesztése, hiszen az idei év első hét hónapjában a családok által felvett 307 milliárd forint 6 éves mélypontot jelent, 2022 hasonló időszakához képest harmadára zuhant vissza a folyósítás. Ehhez képest a fogyasztási hitelezés köszöni szépen, rendben van: az idén augusztusban az embereknek folyósított közel 51 milliárd forint 13 százalékos éves bővülést jelent.

Az Index számítása szerint a lakáshiteleknél most bevezetett 8,5 százalékos THM-plafon elég komolyat vág a banki ajánlatokból. A bankok által meghirdetett kondíciók szerint egy 20 milliós, 20 évre felvett lakáshitel esetében az augusztusi 371 800 forintos nettó átlagbérből az MNB hitelfékszabályait figyelembe véve 8 bank 27 hiteltermékéből választhat ma az ügyfél, ha 10 évre fix kamatozású kölcsönt keres. Ha a futamidő végéig szeretne azonos törlesztőrészletet fizetni, akkor már csak 5 bank 11 ajánlata között tud ma válogatni.

Az átlagbérrel felvehető lakáshitelek közül a fix kamatozású hitelek közül a legjobb kondíciókkal bíró, 10 évre fix törlesztést biztosító K&H-hitel is magasabb, 8,75 százalékos THM mellett érhető el, mint az a 8,5 százalék, amivel a megállapodás alapján jövő héttől találkozhatunk, míg a végig fix termékek között az UniCredit minimálbérre adott 9,12 százalékos THM-mel bíró ajánlata már több mint 5000 forinttal magasabb havi törlesztővel érhető el, mint amekkora – 171 000 forint körüli – havi teherrel számolhatnak majd az átlagbérrel rendelkező ügyfelek a jövő héttől.

Rovatok