Index Vakbarát Hírportál

Bármelyik pillanatban elszállhatnak az üzemanyagárak a magyar kutakon

2023. október 25., szerda 17:21

Sokan azt várták, hogy az izraeli–palesztin fegyveres konfliktus kiéleződése után brutálisan kilő az olajár, mivel a közel-keleti geopolitikai változásokra igen érzékenyen szokott reagálni az olajpiac. A radikális drágulás egyelőre elmaradt, de a szakértő szerint ez bármelyik pillanatban bekövetkezhet, annyira instabil a helyzet a Gázai övezetben és annak környékén.

Szeptember 27-től kezdve összesen hat ízben csökkent az üzemanyagok ára, a benzin összesen bruttó 57 forinttal, a dízel szerényebben, bruttó 31 forinttal.

A nagy sorozat most ér véget, október 27-én ugyanis várhatóan 5 forinttal emelkedik majd a benzin átlagára, a gázolajért viszont bruttó 3 forinttal kell majd kevesebbet fizetni a hét második felétől – írja a Holtankoljak.hu.

Így az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak péntektől a hazai töltőállomásokon:

„Egyelőre még nem nagyon érződik a háború hatása, noha emelkedett a kőolaj világpiaci ára, ez nem volt jelentős, pillanatnyilag 90 dollár környékén mozog. Noha egy héttel ezelőtt még azt prognosztizáltuk, hogy egy kisebb mértékű üzemanyagár-emelkedésnek lenne realitása, ez végül nem következett be”– nyilatkozta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a Növekedés.hu-nak.

Hozzátette: a piac egyelőre nem reagálja túl a helyzetet, most mindenki azt várja, hogy merre mennek tovább az események.

Viszont azt is fontos látni, hogy rendkívül szenzitív a helyzet, amiből viszont az következik, hogy a legkisebb változást is intenzív reakciók követhetik 

– hangsúlyozta a szakértő.

Egyik pillanatról a másikra kiszélesedhet a konfliktus

A világ tíz legnagyobb kőolaj-kitermelő országából négy a Közel-Keleten található, ez az oka annak, hogy a térségben bármilyen feszültség közvetlenül és gyorsan hat az olajárra. A világ olajszállításának 15 százaléka a Perzsa-öböl kapuján, a javarészt iráni ellenőrzés alatt álló Hormuzi-szoroson halad keresztül, ez pedig óriási ütőkártya Teherán kezében, hívja fel a figyelmet a Növekedés.hu cikke.

Jelenleg egyáltalán nem zárható ki, hogy a konfliktus kiszélesedik, Irán több alkalommal is azzal fenyegetett, hogy belép a palesztinok oldalán. Ha ez megtörténik, az nagyon rossz hír lesz az autósok számára.

Rovatok