Index Vakbarát Hírportál

Az izraeli hadsereg készen áll, már csak a parancsra vár a szárazföldi hadművelet indításához

2023. október 24., kedd 06:21

Az izraeli hadsereg már készen áll a harcra, és a parancsra vár a Gázai övezet elleni szárazföldi hadművelet megkezdéséhez. A hadsereg szóvivője arra kérte az izraelieket, hogy térjenek vissza a hétköznapi életükhöz.

„Az izraeli hadsereg a politikai döntéshozók parancsára vár a szárazföldi hadművelet megkezdéséhez” – közölte Daniel Hagari katonai szóvivő hétfőn. Elmondta, az izraeli hadsereg készen áll a harcra, a várakozás idején növeli a harckészültségi szintet, emellett elkészültek a haditervek is a politikusok által meghatározott célok megvalósítására.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének hétfői jelentése szerint mintegy ezer fogoly és halott palesztin terrorista került Izraelbe az október 7-i iszlamista terrortámadás óta. Hozzátette, a háború 17. napján az izraeli hadsereg az iszlamista szervezetek több száz katonai célpontját támadta, miközben a Gázai övezetből is újabb hullámokban rakétákat indítottak az izraeli települések felé.

Hétfőn három hezbollahos osztagot számoltak fel, és lelőttek több, a Gázai övezetből, valamint Libanon felől, a Földközi-tenger partvidéke felől behatoló drónt – jelentette Hagari. A háború kezdete óta a libanoni síita Hezbollah milíciájának összesen húsz, Izrael ellen harcoló csoportját számolta fel az izraeli hadsereg.

A hadsereg, szóvivője által, arra kérte az izraelieket, hogy a polgári védelem helyi utasításainak megfelelően térjenek vissza – a lehetőségekhez mérten – hétköznapi életükhöz.

A háború kitörése óta az izraeli hadsereg 308 katonájának elestéről értesítették a hozzátartozókat, és 222 családdal tudatták, hogy szerettüket a Gázai övezetbe hurcolták október 7-én, sok közülük külföldi vagy kettős állampolgár.

Az izraeli rendőrség, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat és a hadsereg közlése szerint megkezdték az október 7-i események kivizsgálását, amelyben terroristák behatoltak a hadsereg laktanyáiba és bázisaira, gyilkoltak, raboltak, emberiesség elleni és háborús bűnöket követtek el.

Az ENSZ közlése szerint hétfőn húsz segélyszállító teherautó vitte be rakományát a Gázai övezetbe, miután az izraeli hadsereg átvizsgálta azokat, és nem találtak bennük fegyvert. A katonai szóvivő közölte, hogy a szállítmányt az övezet déli részébe menekült civilekhez juttatják el.

Mint megírtuk, Izrael megfogadta, hogy elpusztítja a Hamászt, az után, hogy a terroristacsoport október 7-én példátlan támadást indított a Gázai övezetből, aminek következtében legalább 1400 embert, többségében civilt ölt meg. 

Válaszul izraeli bombázók egész városrészeket tettek a földdel egyenlővé Gázában, hogy előkészítsék a szerintük hamarosan bekövetkező szárazföldi inváziót. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint eddig legalább 5087 ember vesztette életét a Gázai övezetben, ennek negyven százaléka gyermek volt. Adataik szerint a konfliktus következtében további 15 273 ember megsebesült, míg Izrael azt állítja, hogy mintegy 1500 terroristát ölt meg az izraeli területen belül.

Szijjártó Péter: Az eszkalációt el kell kerülni

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban arról beszélt, hogy a magyar kormány álláspontja egyértelmű ebben a kérdésben is, eszerint teljességgel elfogadhatatlan és megmagyarázhatatlan, ha valakik rakéták ezreit lövik ki egy országra, emberek ezreinek halálát, szenvedését okozzák, túszokat ejtenek.

„Ezért mi önmagától értetődőként tekintünk arra is, hogy Izraelnek igenis joga van megvédenie saját magát. Izrael mellett a lehető leghatározottabban kell kiállnia az Európai Uniónak, hiszen Izraelt terrortámadás érte” – szögezte le.

Ugyanakkor azt is gondoljuk, hogy a nemzetközi közösségnek erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében is, hogy az eszkalációt elkerüljük. Ha nem sikerül elkerülni az eszkalációt, akkor a közel-keleti konfliktus kiterjedése olyan helyzetet állíthat elő, amely hosszú évekre vagy akár évtizedekre is megmérgezheti a Közel-Kelet és a tágabb térség életét

– tette hozzá.

A tárcavezető azt is elmondta, hogy folyamatos a kapcsolattartás a Gázai övezetben rekedt tizenöt magyar állampolgárral, akik között szülők és gyerekek is vannak. Mint mondta, a kormány azon dolgozik, hogy egy nemzetközi megállapodás keretében az érintetteket biztonságba lehessen helyezni.

Kiemelte, hogy egyébként egyszer már majdnem sikerült kijutnia a háborús övezetből a csoport egy részének. Tájékoztatása szerint három ellenőrző ponton kell átjutnia annak, aki Gázából a rafahi határátkelőn keresztül Egyiptom felé akar távozni, és kettőn már át is jutottak, amikor biztonsági okokból végül visszafordították őket.

Elmondta, hogy ekkor beszélt egyiptomi kollégájával is, és Kairó engedélyt is adott az érintetteknek az országba való belépésre, de sajnos nem érték el azt a pontot, ahol ez már fizikailag lehetővé vált volna. „Ez most már jó ideje történt, több mint tíz napja, így azt hiszem, nem sodortam veszélybe senkit azzal, hogy erről most beszéltem” – fogalmazott Szijjártó Péter.

(Borítókép: Egy katona a gázai határ közelében 2023. október 14-én. Fotó: Amir Levy / Getty Images)

Rovatok