Index Vakbarát Hírportál

Késleltetni lehet a szárazföldi inváziót Gázában, de megállítani már nem

2023. október 23., hétfő 11:34

Izrael támogatja a diplomáciai erőfeszítéseket, hogy a Hamász gyorsan és nagy számban engedje szabadon a gázai túszokat, ami a tárgyalásokat ismerő személyek szerint késleltetheti és esetleg meg is változtathatja a szárazföldi hadművelet lefolyását. De azok mindenképpen bekövetkeznek a szakértők szerint.

A Hamász pénteken Katar közvetítésével szabadon engedett két amerikai túszt, egy anyát és a 19 éves lányát. Az Egyesült Államok azonban ennél sokkal többre sürgeti a gazdag öböl menti államot, amely a Hamász néhány politikai vezetőjének ad otthont – írja a Bloomberg.

Izrael szerint 210, több országból származó túszt ejtett foglyul a Hamász október 7-én, amikor a terroristák áttörtek a határkerítésen, és 1400 izraeli halálát okozó támadást hajtottak végre. Megtorlásul Izrael két hete folyamatosan bombázza a Gázai övezetet.

Azonban Izrael itt nem áll meg: egy nagyszabású szárazföldi offenzívára készül a Gázai övezetben, ahol a túszokat tartják fogva, és amelynek előkészületeként rekordszámú tartalékost mozgósítottak. Amerikai tisztviselők szerint Izraelnek sokkal többre lesz szüksége a szabadon bocsátások terén, mint amennyi jelenleg történik, az izraeliek viszont azt mondják, el fogják pusztítani a Hamászt.

Ráadásul mindezt egy olyan erődemonstráció keretében teszik, amely megmutatja a régiónak – különösen Iránnak –, hogy Izrael nem gyenge.

A tárgyalásokat ismerő személyek szerint a szárazföldi hadművelet formája mégis megváltozhat, ha a túszdiplomácia hosszabb ideig tartja sakkban Izraelt, és amennyiben a helyszíni körülmények megváltoznak. Megjegyezték, hogy az idő Izrael oldalán áll, mivel Gáza egyre mélyebb nyomorba süllyed.

Mint mondták, az Izrael által ismert 210 túsz között több mint 20 tinédzser és fiatal gyermek van, és több mint 20 másik pedig 60 év feletti. A hadsereg szerint azonban vannak köztük olyanok is – talán többtucatnyian –, akik már meghaltak, és akiknek a holttestét tartja fogva a Hamász.

A Hamász szimpátiát akar

Szombaton késő este a terrorszervezet közleményt adott ki, amelyben felajánlotta, hogy „humanitárius okokból és mindenféle ellenszolgáltatás nélkül” szabadon enged két izraeli nőt, de Izrael elutasította az átvételüket. Az izraeli miniszterelnök hivatala propagandának minősítette a közleményt, és azt mondta, hogy „továbbra is mindent megtesz az összes elrabolt és eltűnt ember hazatérése érdekében”.

Az amerikai és izraeli tisztviselők gyanúja szerint a két túsz jó egészségnek örvendett, ami azt eredményezhette volna, hogy a szabadon engedésükkor róluk készült fényképek szimpátiát válthattak volna ki az amerikaiak szemében, és jó fényt vethettek volna a Hamászra.

Elmondásuk szerint a túszok sebesültek, betegek, idősek, nagyon fiatalok vagy fogyatékkal élők, és a Hamász számára rosszabbul nézne ki, ha szabadon engednék őket. Néhányuknak sürgős orvosi ellátásra lehet szüksége – tették hozzá.

Az egyetlen ok, amiért pénteken két túszt szabadon engedtek, az a Hamászra és támogatóikra gyakorolt nyomás

– mondta Ophir Falk, Benjamin Netanjahu miniszterelnök külpolitikai tanácsadója.

Hozzátette, hogy szinte mindenkire nézve sértő lett volna, ha ezzel humánusnak próbálják feltüntetni magukat. „A nyomás fokozódni fog, amíg az összes túsz kiszabadul, de semmi sem változtat a legfőbb célunkon: a Hamász felszámolásán” – jelentette ki a tanácsadó.

(Borítókép: Romok egy izraeli támadás után Rafah városában 2023. október 22-én. Fotó: Abed Rahim Khatib / picture alliance / Getty Images)

Rovatok