Index Vakbarát Hírportál

Tovább megy a huzavona a Magyarországnak szánt uniós forrásokról

2023. november 3., péntek 20:09

Brüsszelnek újabb kérdései támadtak a magyar igazságügyi reformokkal kapcsolatban, amelyeket már meg is kapott a magyar kormány – értesült hivatalos forrásból az EUrologus.

Az igazságügyért felelős Didier Reynders és a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős Nicolas Schmit küldött levelet a magyar hatóságoknak, amelyben további felvilágosítást kértek az igazságügyi reform „bizonyos elemeiről”.

Az ügy kiemelt fontossággal bír a magyar kormány számára, mert ettől az eljárástól függ, hogy Magyarország hozzáférhet-e a 2021 és 2027 között rendelkezésére álló, mintegy 22 milliárd euró összegű kohéziós politikai forrásból nagyjából 13 milliárd euróhoz.

Október 19-én Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós forrásokért felelős miniszter Brüsszelben azt mondta, hogy nekik továbbra is az a szándékuk, és abban bíznak, hogy sikerül kidolgozni egy olyan megállapodást az Európai Bizottsággal, amely mindkét fél számára előnyös, és amely értelmében az eredetileg tervezett menetrend szerint megérkezhetnek a források.

„Nagyon jól haladnak előre a megbeszélések” – mondta Navracsics Tibor. A kérdésre, hogy mikorra lehet kézzelfogható előrelépés, azt mondta:

Önjelölt határidők vannak.

November elején a Financial Times az ügyre jó rálátással bíró forrásokra hivatkozva arról írt, hogy az Európai Bizottság mintegy 13 milliárd eurónyi uniós támogatást oldhat fel Magyarország számára november végéig.

Rovatok