Index Vakbarát Hírportál

Nyolc hónap alatt 337 milliárd forint felárat fizetett a magyar kormány az orosz gázért

2023. november 4., szombat 16:33 | aznap frissítve

Már kilencedik hónapja csökkennek a gázárak a holland tőzsdén, azonban ez nem érinti Magyarországot, mert a hazai lakossági gáztarifák egy éve változatlanok. Ennek oka, hogy hazánk 2021 októberétől 15 évig hatályos szerződés alapján fizet a gázért.

A Népszava a KSH augusztusi adataira hivatkozva írta, hogy a gázpiacokon az augusztus a jelek szerint némi megnyugvást hozott.

Ekkor az oroszok körülbelül 122 forintot kérhettek Magyarországtól a fűtőanyag köbméteréért, ami 3 százalékos drágulás júliushoz képest. Azonban a TTF nevű holland tőzsde két hónappal korábbi, irányadó átlagára 114 forintra jön ki. 

Az oroszok augusztusban minden megawattóra gáz után 33,4 eurót kérhettek tőlünk, ezzel szemben a holland tőzsde irányadó, júniusi átlagára 32,6 euró volt. 

Közben az MVM elkezdte a gáztárolók feltöltését, így egy hónap alatt 687 millió köbméter gázt kaptunk Moszkvától, ami a tavalyi év azonos havi szintjének kétszerese. Idén augusztusig 3,6 milliárd köbméter orosz gázt kaptunk összesen 869 milliárd forintért. Igaz, hogy ez 16 százalékkal kevesebb a tavalyi év első nyolc hónapjához képest.

A Népszava számítása szerint ha a fűtőanyagot idén nem az Orbán-kormány által az oroszokkal kötött, 2021 októberétől 15 évig hatályos szerződés alapján, hanem a tőzsdén vesszük meg, akkor 2023 augusztusáig 337 milliárd forinttal kevesebbet fizettünk volna érte. 

Rovatok