Index Vakbarát Hírportál

Hamisított termékeket árulhattak az AliExpressen, az Európai Bizottság lépett

2023. november 6., hétfő 18:04

Az Európai Bizottság hétfőn információkérésre vonatkozó megkeresést küldött az AliExpress online kereskedelmi platformnak. Az óriáscéget felkérték, hogy adjon tájékoztatást arról, milyen intézkedéseket hozott a fogyasztók online védelme érdekében, például hamisított gyógyszerek online terjesztésére – közölte a brüsszeli testület.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos a megkereséssel kapcsolatban azt nyilatkozta: céljuk, hogy biztosítsák az EU-ban a digitális kereskedelmi platformokon keresztül értékesített illegális vagy nem biztonságos termékek eltávolítását, ami magában foglalja a hamisított és potenciálisan életveszélyes gyógyszereket és gyógyszerkészítményeket.

A kínai vállalatnak november 27-ig kell a kért információkat a bizottság rendelkezésére bocsátania.

Az AliExpress válaszainak értékelése alapján a testület mérlegelni fogja a következő lépéseket. A digitális szolgáltatásokról szóló törvény értelmében a bizottság bírságot szabhat ki a kérelemre adott téves, hiányos vagy félrevezető tájékoztatásért. Amennyiben a vállalat nem válaszol a megkeresésre időben, a testület dönthet úgy, hogy határozatban kéri a tájékoztatást. A határidőre történő válaszadás elmulasztása időszakos bírság kiszabását vonhatja maga után – ismertette az MTI az Európai Bizottság közleményét.

Az EU a elmúlt hetekben hasonló információkérést küldött az X, a Meta és a TikTok közösségi platformoknak a dezinformációs tartalmak kezelésével kapcsolatban.

Rovatok