Index Vakbarát Hírportál

Csábító volt a Richter profitja, hát a kormány jól beleharapott

2023. november 8., szerda 11:01

„Remélem, jövőre már nem erről beszélünk, hanem a piaci munkáról, de a rendkívüli adók harmincmilliárd forintot vesznek el a Richtertől az év végéig” – jelezte Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója, ismertetve a tőzsdei cég első három negyedéves eredményét. Az adók mellett a cég teljesítményéről, jövőbeli terveiről is átfogó képet kaptunk.

A vártnál magasabb volt a Richter rendelésállománya a harmadik negyedévben. Ebben is kiemelkedő volt a Vraylar depressziógyógyszer értékesítése.

Kilenc hónapon keresztül hajtottuk a gépezetet rendesen. Sikerült a pluszigényeket is kielégíteni

– mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. Ennek fényében nem meglepő, hogy a tőzsdei cég konszolidált árbevétele nagymértékben, 23,2 milliárd forinttal nőtt. Ebben segített a gyógyszergyártási szegmens bázisidőszakot meghaladó árbevétele (74,3 milliárd forinttal nőtt), illetve a májusban értékesített romániai üzletrészek. 

Ha az árfolyamhatást is hozzátesszük, akkor már sötétebb a kép: a rubel gyengülése és a forint erősödése 29,2 milliárd forintos veszteséget hagyott az árbevételben.

Így 188,5 milliárd forintos árbevétellel zárta a harmadik negyedévet a Richter, ami 13,4 százalékos visszaesés 2022 harmadik negyedévéhez képest. Az üzleti eredmény pedig 16,5 milliárd forinttal csökkent az első három negyedévben. A tőkearányos jövedelmezőség (ROE) 14,4 százalékponttal lépett vissza, amiben szerepet játszott a 2022 utolsó negyedévében elszámolt rendkívüli adó egyszeri hatása és a korábban említett árfolyamhatás is. A tisztított EBIT – a mögöttes folyamatokat legjobban tükröző mutató – nőtt 176,2 milliárd forinttal, amely hozzávetőleg 13,2 százalékos emelkedés. Az EBIT azonban érdekes módon csökkenést mutat, ezt a vezérigazgató nagyrészt a kormányzat által tavaly decemberben kivetett extraprofitadónak és az árfolyamhatásnak tulajdonítja.

Richter: Nincs extraprofit, profit van

„Olyan nincs, hogy extraprofit, profit van. A profit változik, egyik évben több, másikban kevesebb” – ezt már Bogsch Erik, a Richter operatív igazgatója szögezte le a szerdai sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy amikor a kormány kivetette a különadót, akkor az árfolyamnyereségük még 50 milliárd forint felett volt a gyenge forintnak köszönhetően. Az erősödő forint és a gyengülő rubel miatt azonban idén már közel 20 milliárdos árfolyamveszteségre számítanak. 

Az adó, amit kivetettek a magyar gyártókra és a Richterre, elképzelhetetlenül magas, hiszen 8 százalékot fizetünk az árbevétel után. Ezzel belföldön és Magyarországon is a konkurens cégek 8 százalékos előnybe kerültek

– világított rá Bogsch Erik, aki szerint „ha azt mondjuk, hogy patrióta gazdaságpolitika van, akkor ez pont az ellenkezője”. Leszögezte, hogy karácsonyi ajándékként kapták a nyakukba a tavalyi adót, de ebből inkább nem kérnek, jövőre már a kivezetésével számolnak. 

A befektetők mindig kérdezték, hogy miért vagyunk még Magyarországon, eddig azt mondtuk, hogy a jó adókörnyezet miatt, ez már nem igaz. Ez a fő érv kiesett. Ez az ország számára káros

– fogalmazott az operatív igazgató.

Emlékeztetett, hogy a Vraylar és az abból származó royalty (szabadalom) bevétel szépen hozott a Richter konyhájára, amely mögött sokévnyi innováció és évente 100 millió dollárnyi kutatási pénz áll.

Romlik a teljesítmény az egyetemeken is, egyre nehezebben tudnak olyan végzősöket adni, akik megfelelnek a követelményeknek, ami a Richter további fejlődéséhez szükséges

– mondta a Richter igazgatója. A cég jövőképéről elmondta, hogy az árbevétel az év végéig megközelíti a 2 milliárd eurót a gyógyszergyártásban. Üzemi eredményben pedig közel 570 millió euró keletkezik az év végén. „Ez egy jelentős javulás ahhoz képest, amit az év elején gondoltunk” – zárta a sajtótájékoztatót. 

(Borítókép: Orbán Gábor. Fotó: Mónus Márton / MTI)

Rovatok