Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor szerint a kormány, az elemző szerint az emberek szegényedése miatt csökkent az infláció

2023. november 11., szombat 06:21

A kormány teljesítette legfontosabb gazdasági vállalását, októberre 10 százalék alá esett az infláció. Mindezt korábban is sikerült megtenni, mint azt ígérték. Egy elemző szerint ennek az az oka, hogy az emberek már nem tudnak annyit költeni, mint korábban, és a háztartási energiával is spórolni kezdtek. Orbán Viktor a kormány sikerének (is) látja az infláció „letörését”, Kálmán Olga pedig úgy véli, ez az adat Európa minden más országában szégyellnivaló lenne.

Tavaly október végén a Kossuth rádióban Orbán Viktor arról beszélt, hogy „a kormánynak mindenképpen el kell érnie, hogy 2023 végére az infláció egy számjegyű legyen”. Ezt a friss inflációs adatok szerint októberre sikerült is teljesíteniük, igaz, épphogy csak bekúszott 10 százalék alá a pénzromlás mértéke.

A témában több gazdasági elemzőt is megkérdeztünk. Nyeste Orsolya, az Erste elemzője és Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza jelezte, hogy az egy számjegy elérése bizonytalan, ehhez az élelmiszerárak csökkenése kell, amely azonban a kötelező akciózásnak és az online árfigyelőnek köszönhetően talán megtörténhetett.

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője pedig rávilágított, hogy ehhez havi alapon csökkenő inflációra van szükség, amire egyébként májusban már egyszer láttunk példát. 

Az elemző szerint az emberek szegényedése az oka az infláció csökkenésének

Az infláció tavaly októberhez viszonyítva 9,9 százalék volt, azaz átlagosan ennyivel nőttek az árak 12 hónap alatt. Ez a vártnál jobb adat, aminek az elemző szerint az az oka, hogy az emberek az energiával és az élelmiszerrel is spórolni kezdtek.

Ez részben a fogyasztás jelentős visszaesésének köszönhető, tehát azzal, hogy eltűnt a kereslet, nem nagyon tudnak már árat emelni a cégek. A fogyasztók gyakorlatilag jelezték a cégek felé, hogy nem tolerálják a további áremelkedést

– magyarázta Beke Károly, a Portfolio elemzője az RTL Híradónak.

Az elemző szerint nincs gyakorlati gazdasági jelentősége annak, hogy melyik hónapban csökken tíz százalék alá az infláció.

Orbán Viktor a kormány sikerének (is) tudja be az infláció „letörését”

A csatorna megjegyzi azt is, hogy bár az infláció elleni küzdelem a jegybank dolga, a miniszterelnök péntek reggel a közrádióban – legalábbis részben – a kormány sikerének könyvelte el az eredményt.

Miután a jegybank erejét meghaladta az infláció elleni küzdelem, a kormány vállalta, a jegybank helyett, mellett – legyünk udvariasak, inkább mellett – egy számjegyűvé fogja visszavágni az inflációt az év végére. Három dolgot vállaltunk a gazdaságban, mind a hármat teljesítettük

– fogalmazott Orbán Viktor.

DK: ez minden más országban szégyellnivaló lenne

A Demokratikus Koalíció képviselője, Kálmán Olga szerint ez az adat Európa minden más országában „szégyellnivaló lenne”.

„Orbán Viktor tökéletesen tisztában van saját alkalmatlanságával, így jó előre az úgynevezett egy számjegyű inflációt tűzte ki céljául, hogy még ezt a siralmas adatot is meg tudja most ünnepelni. Attól, hogy Orbán Viktor előre megmondta, hogy ő így akar majd leszállni a bicikliről, ez még ugyanakkora arcra esés” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Rovatok