Index Vakbarát Hírportál

Kezd betelni a pohár Brüsszelben, az EU rászólt Magyarországra

2023. november 15., szerda 08:13

Kadri Simson, az Európai Bizottság energiapolitikáért felelős biztosa felszólította Magyarországot, hogy tegyen meg mindent az orosz energiától való függősség és a „Kreml befolyásának való kiszolgáltatottság” csökkentésére.

Az orosz Gazprom, a világ legnagyobb gázkereskedője októberben jelezte, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök pekingi találkozóját követően növeli a Magyarországnak szánt földgázszállításokat a téli időszakra – emlékeztet a Politico brüsszeli lap.

„Még Magyarország is tisztában van azzal, hogy ennek a tevékenységnek a folytatásával jogot adnak Oroszországnak a piacuk manipulálására. Egyetlen politikai vezetőt ismerek Európában, aki hajlandó kezet fogni ezzel a »háborús bűnössel«” – mondta Simson, aki utóbbi mondatával a Putyin–Orbán-kézfogásra utalt.

Az uniós biztos rámutatott, hogy az EU egésze jelentősen csökkentette az orosz gáztól való függőségét, és még olyan kiszolgáltatott tagok is, mint Szlovákia és Bulgária, azt tervezik, hogy 2027-ig fokozatosan lemondanak az oroszországi energiaimportról.

Simson sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy Magyarország folytatja a Paks II. beruházást, amely szerinte „Oroszország támogatásától és nukleáris fűtőanyagától függ”.

A magyar MVM 2021 szeptemberében két hosszú távú szerződést kötött a Gazprommal, ezek összesen évi 4,5 milliárd köbméter gáz szállításáról rendelkeztek a Szerbián és Ausztrián futó vezetékeken keresztül.

2022 októberében megállapodás született az orosz gázszállítások növeléséről a déli útvonalon – a Török Áramlaton és annak Bulgárián és Szerbián keresztül vezető ágán – keresztül, amelyen 2022-ben 4,8 milliárd köbméter gáz érkezett Magyarországra.

Folyamatos a nyomásgyakorlás

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter októberben azt mondta, hogy Magyarország állandó nyomás alatt áll az Európai Unióban annak érdekében, hogy csökkentse az orosz energiafüggőségét. Szerinte a diverzifikáció egyik legfőbb akadálya épp a brüsszeli politika.

„Az nem politikai nyilatkozat, hogy honnan vásárolja egy ország az energiát. Politikai nyilatkozatokkal nem lehet fűteni a házakat, lakásokat, politikai nyilatkozatokkal nem lehet a gazdaságot működtetni” – mondta a tárcavezető.

Amíg a földgázt nem lehet hátizsákban vagy repülőgéppel elszállítani, addig onnan kell vásárolni, ahol adott az infrastruktúra

– szögezte le.

A külügyminiszter azt is közölte, hogy az energiabiztonság garantálásához növelni kell a nukleáris energia részesedését, függetlenedve a külső nyomástól. Emellett fenn kell tartani a partnerséget a megbízható szállítókkal minden politikai nyomásgyakorlás ellenére, továbbá be kell vonni a kaukázusi régiót a megújuló energia importjába.

Rovatok