Index Vakbarát Hírportál

Orbán és Putyin találkozója miatt ültek össze a NATO-tagországok nagykövetei Budapesten

2023. október 19., csütörtök 15:29

Csütörtök reggel találkoztak a NATO-tagországok nagykövetei és Svédország Budapestre akkreditált nagykövete – értesült a Szabad Európa. Állítólag azért találkoztak a diplomaták, mert egyre nagyobb aggodalommal tölti el őket Magyarország és Oroszország egyre inkább mélyülő kapcsolata.

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök kedden kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben, az Egy övezet, egy út fórumon. A két vezető egyeztetett a magyar–orosz együttműködésről a gáz- és olajszállítások, valamint a nukleáris energia területén.

Orbán Viktor a megbeszélésen a béke fontosságát hangsúlyozta, de ez nem tetszik a nagyköveteknek. Ahogyan az sem, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég Moszkvában tárgyalt. Emiatt nemcsak a NATO-tagországok akkreditált nagykövetei, hanem a svéd nagykövet is jelen volt a találkozón.

Ha jogos biztonsági aggályaink vannak, elvárjuk, hogy komolyan is vegyék

– mondta David Pressman amerikai nagykövet a Szabad Európának.

A találkozóval kapcsolatban David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete azt mondta a Szabad Európának adott telefonos interjúban, hogy fontosnak tartották az egyeztetést az Egyesült Államok NATO-szövetségeseivel.

Mindannyian aggódunk amiatt, hogy a magyar miniszterelnök találkozott Putyin elnökkel, miközben Oroszország agresszorként áll háborúban Ukrajnával

– fogalmazott.

A fókuszban Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin

Azt is elárulta, hogy nem Svédország NATO-csatlakozásának magyar blokkolása volt a megbeszélés fókuszában, hanem a Putyin-találkozó volt a téma.

Aggasztó, hogy Magyarország úgy döntött, ilyen módon lép kapcsolatba Putyinnal. Ahogy az a nyelvezet is aggasztó, amellyel a miniszterelnök Putyin ukrajnai háborúját jellemezte. Mindkettő megérdemelte, hogy megvitassuk

– vélekedett Pressman.

A lap arra is emlékeztetett, hogy Orbán Viktor „katonai műveletnek” nevezte Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett.

Szövetségesként tekintünk Magyarországra, ugyanakkor látjuk azt is, hogy Magyarország egyre mélyíti kapcsolatát Oroszországgal, annak Ukrajnában vívott brutális háborúja ellenére. Fontosnak tartjuk, hogy ezekről a döntésekről fenntartsuk a párbeszédet a magyar kormánnyal és a magyar emberekkel is

– válaszolta a nagykövet a Szabad Európa kérdésére. 

Pressman ugyanakkor elmondta, hogy rendszeresen tárgyal a magyar kormány különböző minisztereivel a magyar–orosz kapcsolatokat érintő kérdésekről. 

Az észt miniszterelnök is kiakadt

Korábban beszámoltunk róla, hogy Kaja Kallas észt miniszterelnök is kiakadt Orbán Viktorra, amiért Putyinnal találkozott.

Az EU-tagállam Magyarország miniszterelnökének Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való kézfogása „nagyon, nagyon kellemetlen, és ellentmond a logikának, tekintettel Budapest és Moszkva múltjára – mondta Kaja Kallas.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig közösségi oldalán reagált Kaja Kallas kijelentéseire.

Nagy tisztelettel jelzem, hogy ez a Kaja Kallas az a Kaja Kallas, akinek férjéről az derült ki nemrégiben, hogy a háború kitörése után is tulajdonrésze volt egy olyan cégnél, amely 30 millió euró értékben szállított nyersanyagokat egy orosz gyárnak a harcok ellenére is. Képmutatás a köbön

– emelte ki Szijjártó.

Rovatok