Index Vakbarát Hírportál

„Képmutatás a köbön” – reagált a kormány az Orbán Viktornak nekimenő észt miniszterelnök szavaira

2023. október 19., csütörtök 06:35

Kaja Kallas, Észtország miniszterelnöke megdöbbenve konstatálta Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin keddi találkozóját, kellemetlennek és a logikátlannak nevezve a két vezető kézfogását. A kormány részéről Szijjártó Péter reagált az észt miniszterelnök szavaira.

Az EU-tagállam Magyarország miniszterelnökének Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való kézfogása „nagyon, nagyon kellemetlen, és ellentmond a logikának, tekintettel Budapest és Moszkva múltjára – mondta Kaja Kallas észt miniszterelnök. 

Kallas azt is kifogásolta, „hogyan lehet kezet fogni egy bűnözővel, aki agressziós háborút vívott, különösen egy olyan országból, amelynek olyan történelme van, mint Magyarországnak”. Az észt miniszterelnök, utalva az 1956-os forradalomra, azt mondta, „nem is olyan távoli múlt, amit az oroszok Magyarországon tettek”.

Miután megbeszélést folytatott Emmanuel Macron francia elnökkel, Kallas azt mondta, hogy Ukrajna szövetségeseinek nem szabad, hogy más konfliktusok eltereljék a figyelmét, és meg kell kettőzniük erőfeszítéseiket, hogy megmutassák, hosszú távon is benne vannak.

Közvetlen prioritásnak nevezte, hogy növeljék az agresszió költségeit új szankciók bevezetésével, sürgősen foglalkozzanak a meglévő intézkedések kijátszásával, és találjanak módot arra, hogy Kijev felhasználhassa a befagyasztott eszközöket.

Szijjártó reagált Kallas kijelentésére

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán reagált Kaja Kallas kijelentéseire.

Nagy tisztelettel jelzem, hogy ez a Kaja Kallas az a Kaja Kallas, akinek férjéről az derült ki nemrégiben, hogy a háború kitörése után is tulajdonrésze volt egy olyan cégnél, amely 30 millió euró értékben szállított nyersanyagokat egy orosz gyárnak a harcok ellenére is. Képmutatás a köbön

– emelte ki Szijjártó.

Rovatok