Index Vakbarát Hírportál

Kiakadt az észt miniszterelnök Orbán Viktorra

2023. október 18., szerda 19:09

Az EU-tagállam Magyarország miniszterelnökének Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való kézfogása „nagyon, nagyon kellemetlen, és ellentmond a logikának, tekintettel Budapest és Moszkva múltjára – mondta Kaja Kallas észt miniszterelnök.

Magyarország szorosabb kapcsolatokat ápol Oroszországgal, mint az Európai Unió más államai, emellett a decemberre tervezett tárgyalások egyik főszereplője lehet, ami Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásairól szólhat.

Orbán Viktor és Putyin kedden tárgyalt Kínában. Az orosz televízióban közvetített találkozón Orbán azt mondta Putyinnak, hogy soha nem akart szembeszállni Moszkvával, és megpróbálja megmenteni a kétoldalú kapcsolatokat.

Nagyon, nagyon kellemetlen volt ezt látni

– mondta Kallas, Ukrajna egyik védelmezője a Reutersnek adott párizsi interjújában.

Hogyan lehet kezet fogni egy bűnözővel, aki agressziós háborút vívott, különösen egy olyan országból, amelynek olyan történelme van, mint Magyarországnak

– tette hozzá.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) márciusban elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen, amelyben azzal vádolja, hogy háborús bűncselekményként gyermekeket toloncolt ki illegálisan Ukrajnából.

Nem is olyan távoli múlt, ami Magyarországon történt, amit az oroszok ott tettek

– mondta Kallas az 1956-os forradalomra utalva.

Miután megbeszélést folytatott Emmanuel Macron francia elnökkel, Kallas azt mondta, hogy Ukrajna szövetségeseinek nem szabad, hogy más konfliktusok eltereljék a figyelmét, és meg kell kettőzniük erőfeszítéseiket, hogy megmutassák, hosszú távon is benne vannak.

Közvetlen prioritásnak nevezte, hogy növeljék az agresszió költségeit új szankciók bevezetésével, sürgősen foglalkozzanak a meglévő intézkedések kijátszásával, és találjanak módot arra, hogy Kijev felhasználhassa a befagyasztott eszközöket.

Rovatok