Index Vakbarát Hírportál

Óriási dicséretet kapott Orbán Viktor Vlagyimir Putyintól

2023. október 18., szerda 07:44

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden részt vett a pekingi Egy övezet, egy út fórumon, ahol többek közt Orbán Viktorral is tárgyalt. Most egy orosz tévécsatornának nyilatkozott a magyar miniszterelnökről.

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök kedden kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben, az Egy övezet, egy út fórumon. A két vezető egyeztetett a magyar–orosz együttműködésről a gáz- és olajszállítások, valamint a nukleáris energia területén. Orbán Viktor a megbeszélésen a béke fontosságát hangsúlyozta.

Putyin a pekingi tárgyalást követően a Rosszija 1 orosz tévécsatornának azt nyilatkozta, hogy Orbán tudja, hogyan kell kitartóan kiállni az érdekeiért.

Orbán Viktor az európai politikusok azon kis létszámú csoportjához tartozik, akik tudják, hogyan kell megvédeni az érdekeiket, és ő ezt kitartóan, következetesen, véleményem szerint teljesen tapintatosan teszi

– mondta az orosz államfő az MTI szerint. 

Putyin azt is hozzátette, hogy bár nem mindenben egyeznek a nézeteik, és gyakran különböző platformon állnak, ez nem akadályozza meg őket abban, hogy beszélgessenek és megoldást keressenek bizonyos kérdésekre és problémákra.

Nem mindenkinek tetszett a találkozó

A találkozó jelentős támadási felületet biztosított a magyar kormányfő kritikusai számára. Sem Guy Verhofstadt liberális európai parlamenti képviselő, sem Daniel Freund, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának zöldpárti politikusa és David Pressman, Amerika magyarországi nagykövete sem volt jó véleménnyel a találkozóról, és kritikával illette Orbánt, amiért találkozott és tárgyalt Putyinnal.

Rovatok