Index Vakbarát Hírportál

Jelenleg Magyarországon is biztonságban lenne Vlagyimir Putyin

2023. március 19., vasárnap 07:54

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tagországai kötelesek letartóztatni a bíróság által körözött személyeket. A római statútumot 123 ország, köztük Magyarország is ratifikálta, de mivel eddig országunk ezt nem hirdette ki a Magyar Közlönyben, ezért jelenleg nem tudná végrehajtani a letartóztatást.

Amint arról már az Index is beszámolt, a Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Az ICC közleménye szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság kérelmet elbíráló bírói tanácsa az orosz elnökkel szemben azért adott ki elfogatóparancsot, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba. 

A kiadatási és letartóztatási kötelezettség az ICC-tagországokat kötelezi, hogy amennyiben Vlagyimir Putyin orosz elnök belép a területükre, kötelesek letartóztatni őt, hogy utána bíróság elé állítsák.

A római statútumot 123 ország ratifikálta, köztük Magyarország is, így amennyiben az orosz elnök országunkat választaná mint lehetséges búvóhelyet, akkor le kellene őt tartóztatni. Varga Réka nemzetközi jogász, a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem dékánja azonban a Mandinernek arról beszélt, hogy a történetben van egy nagy csavar, ugyanis 

MAGYARORSZÁG NEM HIRDETTE KI A RÓMAI STATÚTUMOT, VAGYIS ORSZÁGUNK EZT A LETARTÓZTATÁST NEM TUDNÁ VÉGREHAJTANI.

Ez azt jelenti, hogy fennáll Magyarországgal szemben a nemzetközi jogi kötelezettség, hiszen részesei vagyunk a római statútumnak, de Magyarország jogrendszere olyan, hogy minden nemzetközi szerződést ki kell hirdetni a Magyar Közlönyben, ugyanis csak így lesz  érvényesíthető.

Varga Réka szerint bármilyen furcsa is ezt kimondani, Vlagyimir Putyin az Egyesült Államokban lenne biztonságban, ugyanis ők nem ismerik el a római statútumot. Ennek ellenére Joe Biden amerikai elnök indokoltnak tartja az orosz elnök elleni elfogatóparancsot, mint azt pénteki nyilatkozatában kijelentette.

Rovatok