Index Vakbarát Hírportál

Perre mennek a GVH-val szemben a rezsiboksz miatt

2023. november 21., kedd 08:57

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője beváltotta ígéretét és bírósághoz fordult, miután a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elutasította versenyhivatali eljárás iránti kezdeményezését a megtévesztő számlázási gyakorlat miatt.

„Ahogy ígértem, bírósághoz fordultam, miután a Gazdasági Versenyhivatal elutasította versenyhivatali eljárás iránti kezdeményezésemet a földgáz egyetemes szolgáltatói közszolgáltatást ellátó MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. megtévesztő számlázási gyakorlata miatt” – írta a Facebook-bejegyzésében Tóth Bertalan.

Keresetében arra kéri a Fővárosi Törvényszéket, helyezze hatályon kívül a GVH végzését, és kötelezze a Versenyhivatalt új eljárás lefolytatására.

Fenntartom álláspontom: az MVM megtévesztő és hazug számokat közöl a fogyasztókkal a gázszámlák rezsibokszában, ez a valótlan tájékoztatás pedig a gázpiacok torzítását eredményezheti, valamint eltántoríthatja a fogyasztókat a kereskedőváltásnak még a gondolatától is. Ez pedig tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül

– írta bejegyzésében.

A GVH végzésében azt közölte korábban, hogy a versenyfelügyeleti eljárás indításának feltételei nem állnak fenn, mivel „nem valószínűsíthető”, hogy az MVM félrevezető tájékoztatást adna a rezsibokszban az ügyfeleknek. Ezzel pedig szerinte

a GVH inkább védi a fideszes propagandát, mint a fogyasztók érdekeit vagy a piaci versenyt.

Emlékeztetőül megírta, hogy a rezsibokszban feltüntetett „megtakarítást” a teljesen önkényesen meghatározott, 1026 forintos köbméterenkénti árral számolja az MVM, miközben a földgáz piaci ára hónapok óta 130-160 forint környékén mozog. A hamisan feltüntetett „megtakarítás” miatt pedig a fogyasztók nem is gondolnak arra, hogy más szolgáltatót is kereshetnének.

A valótlan tájékoztatás továbbra is fennáll. 3,3 millió fogyasztót tévesztenek meg hónapról hónapra, ezért vitatom, hogy a GVH végzése megalapozott, vagy a következtetése helyes lenne

– jelentette ki.

Az MVM számlázási gyakorlatával kapcsolatos nagyobb cikkünk itt érhető el, amelyben Tóth Bertalan és a GVH álláspontja is megtekinthető.

Rovatok